Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 étel, amivel túlélheted az influenzajárványt

8 étel, amivel túlélheted az influenzajárványt

egészséginfluenzaköhögésmegfázásnátha
0

Írta:

Nyakunkon a betegségek szezonja – te is mindig elkapsz valamit? Étkezz okosan, hogy erősebb és ellenállóbb lehess a vírusokkal és a baktériumokkal szemben!  

Egy friss felmérés szerint az influenzát akár 200 vírus is kiválthatja a szervezetben és évente több, mint 36 000 ember hal bele a szövődményeibe (középfülgyulladás, tüdőgyulladás, homlok-és melléküreg-gyulladás stb.). Ahhoz, hogy téged még a legkisebb megfázás se érjen utol, fogyaszd rendszeresen a következő ételeket!

1. Citrusok

Savanykás-kesernyés ízük miatt kevesen fogyasztják őket (maximum teában, süteményben, ízesítőként), pedig remek lúgosítók és rengeteg C-vitamin található bennük, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Tudtad? Rendszeres citrusfogyasztással 23%-kal kevesebb az esélye annak, hogy elkapj valamilyen megfázásos betegséget. 

2. Hagymafélék

Nem a legkellemesebb leheletet biztosítják a hagymafélék, viszont erős gombaölő és gyulladásgátló hatásúak, csökkentik a koleszterinszintet, ráadásul teát is lehet belőlük készíteni! Magas a B1-, a B2-, a C-vitamin, a nikotinsav, a kálium és a kalcium, valamint a foszfor tartalmuk – tehát igazi gyógyászati kuriózumok!

Tudtad? Az influenzaszezonban egy kutatáson 142 emberből 62-nek adtak gyulladásgátló gyógyszert, míg 80-nal hagymaféléket fogyasztattak, naponta többször. Azok, akik a hagymaféléket ették, csak 24-en kapták el a betegséget, a gyógyszert szedők viszont 65-en lettek vírusosak.

3. Gyömbér

Már időszámításunk előtt is ezzel gyógyították magukat az emberek, Kínában pedig nagy tiszteletben tartott őshonos gyógynövény a gyömbér, hiszen étvágyjavító, hányingercsökkentő, köptető, görcsoldó antibakteriális szer, ami természetesen fertőtleníti ki a vírus az egész szervezetünkből.

4. Méz

Nemcsak a szépségápolásban tesz csodákat a méz, de az immunrendszerünket is kellően felturbózza egy kis természetes méz. Tele van antioxidánsokkal és antibakteriális hatóanyagokkal: nyugtatja a torkot, elpusztítja a bacilusokat és enyhíti a mélyről jövő köhögés tüneteit.

5. Probiotikus joghurt

A gyümölcsös, csokis ízesítésű joghurtoktól ne várj csodát, de a probiotikus készítmények egy olyan jótékony tejsavbaktériumot (Lactobacillus reuteri) tartalmaznak, amik segíti megerősíteni a szervezet ellenálló képességét növelni. Figyelem! Nem minden probiotikus készítmény tartalmaz ilyen hatóanyagot, először tehát nézzük utána, melyik márkától érdemes vásárolni.

6. Szelént tartalmazó ételek

Ha elég szelén van a szervezetedben, kevés az esélye annak, hogy bármilyen vírusba is belekeveredj, viszont ha hiányod van belőle, akár pajzsmirigy-alulműködésed is lehet. A hüvelyesekben, a tengeri herkentyűkben, a tejben, a tojásban és a halfélékben mind megtalálható a szelén, tehát bátran fogyassz belőlük!

Tudtad? Egy brazildió/paradió a napi szelénfogyasztásunk 100%-át fedezi, ezért érdemes meglátogatni a piacokat, bioboltokat néhány darabért!

7. Vörösbor

A benne található sok polifenolok hasonló hatást fejtenek ki, mint a probiotikumos joghurtban található tejsavbaktériumok: erősítik az immunrendszert, feltöltik a szervezetet antioxdiánsokkal, és nagyon magas C, valamint E-vitamin tartalma is van a vörösborra. Azért a mértéket tartsd: napi 125 ml fogyasztása ajánlott nőknek!

8. Gombafélék

Rengeteg bennük és vitamin és hatékonyan kiűzik a bacilusokat a szervezetből. Különösen igaz ez a Kínában és Japánban őshonos életelixírnek is nevezett Shiitake gombára, ami a benne lévő magas lentinánnak köszönhetően az immunrendszert védekezésre serkenti (a rákos megbetegedésekre is nagyon ajánlják).

Tudtad? A tudósok szerint a shiitake gombák fogyasztása 70%-os védettséget nyújt az influenza A-járvánnyal szemben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X