Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért kell télen is sok folyadékot inni

Ezért kell télen is sok folyadékot inni

dehidratációegészségfolyadékivás
0

Írta:

Nem csak nyáron, amikor állandó izzadásnak és fokozott hőtermelésnek vagyunk kitéve, hanem télen is sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Hogy miért? 

Az ételek és az italok a  szervezetünk energiaszolgáltatói: nélkülük jobban fázunk, legyengül az immunrendszerünk, nagyobb teret engedünk a gyulladást és betegséget okozó baktériumoknak, vírusoknak – ez pedig senkinek sem hiányzik!

A legyengült immunrendszerhez pedig nemcsak a hűvös idő, hanem a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök, zöldségek hiánya, valamint a napsütés és a vele járó D-vitamin hiánya is megviseli a szervezetet, amit ilyenkor meleg teával, gyógyvizekkel, ásványvizekkel tudunk a legjobban pótolni!

47894681 - drink water. woman's hand pouring fresh pure water from pitcher into a glass. health and diet concept. healthy lifestyle. healthcare and beauty. hydratation.

Annál is inkább, mert a szakértők szerint a dehidratáció télen jobban veszélyeztethet minket, mint nyáron! A szervezet kiemelkedő energiát fordít a test melegen tartásra és belső hőmérsékletének kiegyenlítésére, az elvesztegetett folyadéktartalékainkat pedig nem pótolhatjuk sem forró csokival, sem meleg kávéval, mert azok nem minősülnek folyadékforrásnak!

A test dehidratációjához ráadásul szeles idő is hozzájárul, mert a bőr hamarabb elveszíti a nedvességtartalmát, emiatt a kezünk és az arcunk bőre hamarabb kiszárad és berepedezik, amit csak hidratáló krémek segítségével tudunk orvosolni. A megfelelő folyadékbevitellel viszont a szél által károsított bőr is helyrehozható, ezért ne bagatellizáljuk el a vízfogyasztást télen sem!

Ha pedig az átlagosnál több időt töltesz a szabadban és a hideg, szeles időben, vigyél magaddal forró teát vagy az átlagosnál melegebb hőmérsékletű vizet – jól fog esni, meglátod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X