Főoldal > EGÉSZSÉG > Kellemetlen nyavalyák, amiket bárki elkaphat

Kellemetlen nyavalyák, amiket bárki elkaphat

betegségegészséggyógyuláskellemetlen
0

Írta:

Azt hitted, hogy csak veled fordulhatnak elő ilyen kellemetlen betegségek, problémák? Ne aggódj, nem vagy egyedül!

Nemi szervek gombásodása

A nőknél tízszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Ez lehet az intim mosakodás elhanyagolása, a rossz tisztálkodási lehetőségek miatt, a nyilvános illemhelyek használata, a nyári kánikula és strandolás, valamint szexuális-és egyéb testi/lelki okok következtében is – a lényeg, hogy ne ess pánikba, ha folyásod lesz. Ma már a gyógyszertárakban is kaphatóak a vény nélküli, hüvelygombásodás elleni készítmények, ám ha évente több, mint négyszer előjön ez a kellemetlen tünet, mindenképpen látogass el a nőgyógyászodhoz!

Felfázás

Az egyik legkellemetlenebb tünet: hiába kell pisilned, egyszerűen nem tudsz. Sajnos ez is főként a nőket érinti, ők könnyebben felfázhatnak a férfiaknál, akik amúgy is jobban bírják a hideget, mint a nők. A felfázás megúszására nincsen recept, csak praktikákat lehet alkalmazni: folyamatos vitaminbevitellel, megfelelő ruhaviselettel, a szex előtti-utáni „kötelező” pisiléssel, és hideg ülőhelyek kerülésével hatékonyan megúszhatod ezt a kellemetlen betegséget. Ha évente viszont több, mint négyszer-ötször tapasztalod ezt a tünetet, mindenképpen látogass el a nőgyógyászodhoz, mert betegségek is állhatnak a krónikus felfázás hátterében!

Bepisilés

Megtörténhet harsány nevetéskor, oltások után, a menstruációs ciklusod végén, a menopauza beállásakor, bakteriális fertőzésekkor, felfázáskor – szóval sok ok van rá, ha valaki bepisil. Ilyenkor nincs mit tenni, viszont ha gyakran megtörténik veled, vizsgáltasd ki magad!

18216751 - womans panties hanging on a clothesline, on white wooden background

Korai menzesz

Szoktál vérezni a ciklusod közepén, netán van, hogy egy-két héttel hamarabb is megjön a menstruációd? Ne aggódj, ez teljesen normális, bár a fogamzásgátlót rendszeresen szedő nőket ez a probléma a legtöbbször elkerüli. Ha viszont kihagysz néhány napi tablettát, a szervezeted simán válaszolhat egy kis vérzéssel, ezen se lepődj meg.

Benőtt szőrszálak

Mi, nők, állandóan szőrtelenítjük a testünk szinte minden szegletét: egy-egy benőtt szőrszálon már nem is lepődünk meg – de azért kellemetlen, sőt, fájdalmas is tud lenni! A pattanásszerű dudort jegeléssel, illetve gyulladáscsökkentő krémekkel tudod lelohasztani, de az is segíthet, ha a szokásosnál többször tisztálkodsz. A legtöbb benőtt szőrszál a helytelenül végzett szőrtelenítéskor, illetve a rossz állapotban lévő borotvától, epillátortól, szemöldökcsipesztől keletkezhetnek. Hogy ez ritkán forduljon veled elő, cseréld gyakran a szőrtelenítőid és mindig moss kezet a művelet előtt!

Kellemetlen nemi illatok

Ezeket is gombás fertőzések és baktériumok okozzák, de nem kell azonnal rosszra gondolni! Az ételek és az italok milyensége is jelentősen befolyásolja a nemi szerved és folyásod illatát! Ha például édes, cukros dolgokat eszel, erősebb; ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, szinte semmilyen illatot nem fogsz érezni a bugyid alatt! Tehát, többszörösen is megéri egészségesen táplálkozni!

Fájdalmas hasi görcsök

Minden nőt érintenek, csak a legtöbbször nem hallani róluk. Talán azok úszhatják meg a legkevesebb fájdalommal, akik fogamzásgátlókat szednek, a hormonális gyógyszerek ugyanis ideiglenesen „leállítják” a petefészek működését (ezt azonban akár egy kihagyott tabletta is megváltoztathatja!). Ha egy fájdalomcsillapító elmulasztja a fájdalmat, szerencsés vagy; ha viszont rendszeresen olyan erős alhasi görcseid vannak, hogy a lakásból sem tudsz kimozdulni, mindenképpen keress fel egy nőgyógyászt! Ez a nagy fájdalom ugyanis petefészek-gyulladástól, endometriózistól, méhpoliptól, cisztától és más elváltozásokkor is elsődleges tünet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X