Főoldal > EGÉSZSÉG > A mozgáshiány veszélyei

A mozgáshiány veszélyei

egészségmozgásmozgáshiány
0

Írta:

Mozgásszegény életmód kapcsán leginkább a túlsúly veszélyeiről hallani, pedig az elhízás mellett számos más komoly egészségügyi kockázatot is rejt magában az, ha nem sportolunk rendszeresen.

Csontritkulás

A fizikai aktivitás hiánya már gyermekkorban rányomhatja bélyegét a későbbiekre. Azoknál a gyerekeknél, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, sokkal nagyobb az esély akár a csontritkulásra is. De felnőttként sem késő belevetni magunkat a rendszeres sportba: kitolhatjuk, de akár meg is előzhetjük a csontritkulást, ha lustálkodás helyett a testmozgást választjuk.

Gerincproblémák

A szépen kidolgozott izomzat nem csak esztétikus, és jobb állóképességet eredményez, de a tartást is javítja. Ha a hátizmok erősek, mentesítik a terhek egy részétől a gerincet. Ha azonban a gerinc melletti izmok nem megfelelőek, gyengék, akkor a gerinc sokszor nem bírja a rá nehezedő nyomást, így gerincferdülés, sérvek, más gerincbetegségek alakulhatnak ki.

43663238 - young woman sits in yoga pose with city on background. freedom concept. calmness and relax, woman happiness. toned image

Ízületi problémák

Az ízületek stabilitása az izmok erejétől függ. A legyengült izomzat miatt az ízületek folyamatos károsodásnak, sérülésveszélynek vannak kitéve. Hosszú távon akár az ízületi porcok is kopni kezdenek. Erős izomzat mellett azonban nem csak a porckopásra, de például a ficamra is jóval kevesebb az esély, mint mozgásszegény életmódot folytatva.

2-es típusú cukorbetegség

A mozgáshiány, főleg, ha túlsúllyal párosul, akár 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet. A cukorban, szénhidrátban gazdag étrend is fokozhatja a betegség kialakulásának veszélyét, de rendszeres testmozgással is sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

Szív- és érrendszeri betegségek

A mozgásszegény életmód egyik legnagyobb rizikója, hogy akár a szív- és érrendszer betegségeihez is vezethet. Ez keringési problémákat, de akár komolyabb szívbetegségeket is okozhat. Közepes intenzitású, rendszeres edzésekkel megelőzhetőek a keringési rendszerrel összefüggő megbetegedések.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X