Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit valaha tudni akartál a székletedről, de nem merted megkérdezni

Minden, amit valaha tudni akartál a székletedről, de nem merted megkérdezni

emésztéskakaszéklet
0

Írta:

Milyen a normális bélműködés? Hány székletürítés tekinthető okénak naponta? Most megtudhatod a választ!

Az az igazság, hogy többet kellene beszélnünk a bélmozgásainkról, hiszen az emésztési folyamat szükséges és létfontosságú részét képezik. Így szabadul meg a testünk a méreganyagoktól, tehát a székletünk az egészségünk állapotára utal, bennfentes információt adhat arról, hogy mi történik a gyomor- és bélrendszerünkben. Íme 4 támpont, hogy megtudd, mennyire vannak rendben a belső dolgaid.

1. Mi az ideális gyakoriság?

Az egészséges székletürítés rendszerének nincs egyetlen, pontos meghatározása. A gasztroenterológusok sem mondanak erre egy meghatározott számot, inkább az lehet beszédes, ha a bélmozgásod nagyjából megszokott mintázata megváltozik, és néhány hétig így is marad. Tehát, ha eddig minden reggel sikerélményed volt, de most már csak hetente egyszer, vagy épp ellenkezőleg, naponta többször is rohannod kell, konzultálj az orvosoddal!

2. Hogy néz ki az egészséges végtermék?

A normális székletnek frissnek, nedvesnek és formásnak kell lennie. Nem szabad felvennie a vastagbél alakját és hosszúságát. Ha mégis így néz ki, akkor túl sokáig pangott a szervezetedben. De van néhány egyéb tünet, amelyre figyelni kell: ha nagyon puffadsz, feszül a hasad és rémisztően orrfacsaró gázok távoznak belőled, akkor próbáld meg növelni a rost- és folyadékbeviteledet.

woman take smile billboard and feel excited in the bathroom

3. Milyen a normális textúrája?

Ez nagyban függ attól, hogy mit ettél és mit ittál. Ha kevés a folyadék, akkor a székelés egy kicsit nehezebb lehet, mert a produktum szárazabb a normálisnál. A kicsi, fájdalmas bogyókként megérkező „termés” a székrekedés jele lehet. Ha kolbász alakú, puha és kissé repedezett, az egy jó jel arra, hogy kiegyensúlyozott az étrended és hidratált a szervezeted.

4. Mit takar a széklet színe?

A wcben megjelenő színek skálája a sárga, zöld vagy barna árnyalatokig teljesen normálisak. A pigment függ a székletben lévő epe mennyiségétől, és attól, milyen gyorsan haladt át a bélrendszereden keresztül. Minél világosabb sárga, annál gyorsabb, és minél mélyebb barna, annál lassabb. Csak három esetben jelenthet problémát a szín:

– Piros: a vért a székletben okozhatja aranyér, esetleg a végbeledet sértette fel egy kicsit a szárazabb végtermék. Ezek a tünetek általában nem aggasztóak, de ki kell vizsgálni. Azonban, ha a vérzés növekedik, az utalhat polipokra, gyulladásra is a bélben, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Viszont egyáltalán ne akadj ki, ha éppen vörös ételeket ettél, mint például a cékla, ilyenkor teljesen normális az elszíneződés.

– Fekete: ebben az esetben a vér hosszabb ideig keveredett a székleteddel, ezért befeketedett.  Amikor a vér átjut a gyomor-bél traktuson, megemésztődik, és olyan sötét lesz, mint a kávé, az állaga pedig ragacsos. Ez mindig jelez valamit, például fekélyt vagy gyomorhurutot. Viszont ha éppen vasat szedsz, egy pillanatig sem kell izgulnod, ebben az esetben természetes a fekete szín.

– Fehér: előfordulhat, hogy elzáródott az epevezetéked, ami azt jelenti, hogy az epe nem tud eljutni a májból a bélbe. Ez azonnali orvosi figyelmet igényel, de szerencsére nagyon ritkán fordul elő felnőttek esetében.

Nem érdemes tehát non-stop kiemelt figyelmet fordítani a wc tartalmára, és kincsvadász módjára fürkészni a székletet, de ha valami furcsát tapasztalsz, ne hagyd figyelmen kívül! Ha kérdéseid vannak, vagy jelentős változásokat észlelsz a bélmozgásodban, mindenképpen beszélj az orvosoddal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X