Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 meglepő dolog a székletről

9 meglepő dolog a székletről

emésztésétkezéskakaszéklettáplálkozástoalettWC
0

Írta:

Azt már a gyerekek is tudják, hogy mindenki szokott kakálni. De beszélni nem szoktunk róla.

Őszintén, mikor beszéltél utoljára egy barátodnak, orvosodnak arról, hogy milyen volt a székleted? Milyen az állaga, a szaga, a színe?

Egy “kakalógus” (oké, gasztroenterológus) megosztott néhány érdekességet a székletről, amit jó, ha tudsz.

Tévhit: Az egészséges emberek napi egyszer mennek “nagydologra”

Úgy tűnik, hogy ez egy soha el nem múló mítosz. A szakértő szerint nem lehet eldönteni, hogy hányszor kell kimenni egy nap – de amíg nem befolyásolja az életminőséget, normális, ha valaki naponta egyszer jár wc-re

Tévhit: Rossz, ha magadban tartod

Habár nem kellemes érzés, nem fog egészségügyi gondokat okozni. Nagyon hatékony képesség, ha vissza tudod tartani addig, ameddig megfelelő lesz az alkalom és az idő. De a nagyon hosszú ideig visszatartott széklet gondot okozhat: székrekedés, az izmok gyengesége is előfordulhat.

Igaz: Egy kis szag normális

Nem számít, milyen, a széklet büdös. A szakértő szerint a diéta befolyásolhatja a széklet szagát. A több zöldség intenzívebb szagot eredményez. A hosszabb ideig tartó elviselhetetlen büdös azonban annak lehet a jele, hogy valami baj van.

Tévhit: A vastagbelet meg kell tisztítani

Egyszer és mindenkorra: a vastagbelet nem kell megtisztítani beöntéssel vagy vastagbélmosással (colon-hidroterápia). Fontos baktériumok vannak a vastagbélben, melyeket elpusztíthat egy ilyen tisztítás.

kaka2.jpg ()

Tévhit: Van olyan, hogy „tökéletes” kaka

Nincs olyan, hogy „tökéletes” széklet. Egyik típusa sem tökéletes, mert mindenkinek más az étrendje, emésztőrendszere. Nem kell a miatt aggódni, hogy „túl kemény” a végeredmény.

Igaz: A széklet nem lebeg

Ha valamire, arra biztosan emlékszel a középiskolai tanulmányokból, hogy csak az lebeg a vízen, aminél a víz sűrűbb. Ha azt veszed észre, hogy minden alkalommal úszik a vízen a székleted, akkor keress fel egy orvost, mert azt jelezheti, hogy nem szívódik fel rendesen a zsír és olaj a szervezetedben.

Tévhit: Az ürítés hosszú ideig tart

Ugyan a magazinok sokáig ott tarthatnak a wc-n, maga a székletürítés nem hosszú folyamat. Az ősembernek gyorsan el kellett végeznie a dolgát, majd továbbállni. Ha aggódsz miatta, hogy túl sok időt töltesz a wc-n, mert csak lassan tudod elvégezni a dolgod, keress fel egy gasztroenterológust, hogy kivizsgálja, mi baj lehet a táplálkozásoddal, ami miatt nem megy az ürítés.

Tévhit: Az egészséges nem fröccsen

Ez a tévhit bejárta a világot, sokan pedig megijedtek, hogy ürítéskor nekik is fröccsen a széklet. Nos, a legjobb, ha ezzel nem foglalkozol, mert nincsen “normális” csészeérése vagy vízfekvése a székletnek. 

Igaz: A székletnek nem kell mindig barnának lenni

Az orvosok nem szeretik a piros, lila vagy fekete színűt, mert az vérre utalhat. A fehér vagy agyag színű pedig az epevezeték elzáródását jelentheti. Azonban néha a széklet színe eltérhet, annak megfelelően, hogy mit ettél, lehet sötétebb és világosabb színű is, de akár még zöldes is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X