Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amit tudnod kell a kávéról

10 dolog, amit tudnod kell a kávéról

antioxidánsfekete italkávékoffein
0

Írta:

A kávé, a világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala, hatása azonban még mindig vita tárgyát képezi. Tudósok régóta foglalkoznak ezzel az illatos főzettel.

Vajon megöl, vagy inkább hozzásegít a hosszú élethez? Mitől lesz tökéletes egy csésze kávé? A koffeinmentes tényleg koffeinmentes? És vajon ki volt az első aki élvezhette az első kávé ízét? Jöjjenek a válaszok!

1. A koffein megölhet

Annak ellenére, hogy ismerjük az előnyeit, a kávé halálos is lehet. De ehhez, egészségügyi szakértők szerint, gyors egymásutánban 80-100 csészével kellene meginni. Azt tanácsoljuk, ne próbáld ki! A túl sok koffein veszélyére 2015 szeptemberében az FDA is felhívta a figyelmet, a koffein

porral kapcsolatosan, ami egy nagyon erős anyag, és gyorsan igen nagy népszerűségre tett szert.

2. A koffein jó is lehet

2014-ben, 2015-ben és 2016-ben számtalan tanulmány megállapította, hogy a kávé jót tesz a májnak, csökkenti a szívinfarktus- és a vastagbélrák kockázatát, és mint az a Circulation folyóiratban megjelent, napi 1-5 csésze kávé csökkentheti a korai halál kockázatát. Egy 2016-ban megjelent tanulmány fordított kapcsolatot talált a kávé fogyasztása és a szklerózis multiplex előfordulása között.

White flowers and a cup of coffee on wood desk, Image: 264311665, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. A koffein fokozhatja a nemi vágyat

Patkányoknál működött. A kutatók állítják, hogy a kávé fokozhatja a szexuális élményt, de csak azoknál, akik nem rendszeres fogyasztók.

4. A koffein csökkentheti a fájdalmat

Mérsékelt koffeinfogyasztás – ami egyenlő napi két csésze kávéval – megszüntetheti az edzés utáni izomlázat egy tanulmány szerint. Azonban a kutatásban olyan alanyok vettek részt, akik nem rendszeres kávéfogyasztók. Egy 2012-es vizsgálat során kiderült, hogy akik kávét fogyasztottak, mielőtt leültek a számítógéphez dolgozni, kisebb arányban szenvedtek nyak- vagy vállfájástól. Sajnos nem áll rendelkezésre olyan vizsgálat, amelyet elég széles körben végeztek volna, de azért érdemes próbált tenni a kávé fájdalomcsillapító hatásával.

5. A koffein tényleg ébren tud tartani

Egészségügyi szakértők óva intenek attól, hogy a lefekvést megelőző 6 órában kávét fogyassz, mert hatása még órákig tarthat. A 2015-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy a koffein összezavarhatja a szervezet belső óráját, amely megmondja, mikor menj aludni. Egy másik tanulmány szerint az éjszakai műszakban dolgozók napközbeni alvását is tönkreteheti a kávé.

6. A koffeinmentes kávéban is van koffein

Ha 5-10 csésze koffeinmentes kávét megiszol, akkor annyi koffeint juttatsz a szervezetedbe, mint egy vagy két csésze koffeintartalmú kávéval, állítja egy tanulmány.

7. Vegyszerekkel koffeinmentesítik a kávét

A kávébabot gőzölik, hogy a koffeint kioldják és az a felszínre emelkedjen, amit aztán egy szerves oldószerrel, metil kloriddal, mosnak le a kávébabról.

8. Nem a koffeintől keserű

Sokan a keserűsége miatt nem szeretik a kávét, ami egyébként nem a koffein miatt keserű, hanem a benne található antioxidánsok miatt.

, Image: 13147208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

9. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik

A nagyszerű íz a kávé pörkölésén és főzésén múlik. A pörkölés során az olajat a kávébab belsejébe zárják, ez a folyamat 400 fok körül kezd beindulni. Minél több olajat tartalmaz egy kávészem, annál erősebb az íze. A kávék koffeintartalma függ attól is, hogy főzés során mennyi víz folyik át a kávén. Így fordulhat elő, hogy egy normál kávénak magasabb a koffeintartama, mint egy kapucsínónak. A sötétebb pörkölés pedig több koffeint is jelent.

10. A kávét kecskék fedezték fel

Ezer évvel ezelőtt Afrika egyik domboldalán egy pásztor vette észre, hogy kecskéi egész éjjel ébren voltak, miután ettek egy bokor piros gyümölcséből. A pásztor elmesélte az állatok felfedezését a közelben lakó szerzeteseknek, akik ezután, köszönhetően a kávécserjéből készült főzetnek, sokkal hosszabb éjszakai imádkozásokat tudtak tartani.

+1. A kávé tuti antioxidáns-forrás

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak a legtöbb antioxidánst a napi kávéadagjukból nyerik. Egy-két csésze naponta elég is. Aki pedig nem szereti a kávét, az kipróbálhatja a fekete teát, ami a második legnagyobb antioxidáns forrás, ezt követi a banán, a szárazbab és a kukorica.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X