Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 fantasztikus dolog, ami a dohányzás abbahagyása után történik a testeddel

10 fantasztikus dolog, ami a dohányzás abbahagyása után történik a testeddel

cigarettacigidohányzásfüstleszokás
0

Írta:

Újévi fogadalomként letetted a cigarettát? Gratulálunk! Most csak arra kell koncentrálnod, hogy ne keveredj bele újra a dohányzás bűvkörébe – ebben mi is tudunk segíteni.

Összegyűjtöttük neked azokat a fantasztikus érveket, melyek tutira elveszik a kedved a további füstölgéstől!

1. Javul a vérkeringésed

Már egy cigaretta kihagyása után gyorsul a vérkeringésünk, ha pedig végleg leteszed a cigarettát, a végtagjaid gyorsabban melegednek át, mint dohányzáskor – ez nem utolsó szempont ebben a nagy hidegben.

2. Normalizálódik a szívműködésed

A cigarettázás rontja a vérkeringés mellett a pulzust és a szív egészségét, így hát a tested meg fogja köszönni, ha nem terheled a dohányzással.

3. Több oxigént fogsz kapni

Az elszívott füst miatt szén-monoxid gáz keletkezik a szervezetben, ha viszont leszoktál a cigarettázásról, az egész testedbe szabadon tud áramlani az oxigén.

Quit Smoking Cigarettes. Portrait Of Beautiful Smiling Woman Quitting Smoking By Breaking Cigarette. Closeup Of Happy Girl Holding Broken Cigarette In Hands. Health Care Concept. High Resolution

4. Fejlődik a szag-és ízérzéked

Bizony, a cigarettában lévő nikotin erősen rontja az orr szaglóképességét és az nyelv ízlelőbimbóinak működését, ezért a dohányzók az átlagosnál sokkal több fűszert és parfümöt használnak.

5. Gyorsul az anyagcseréd

A méregtelenítésért és az anyagcseréért felelős májat rendkívüli mértékben károsítja a cigaretta: a rajta elhelyezkedő, mikroszkópnyi méretű szálak például teljesen összeroncsolódnak – már csak ezért is érdemes abbahagyni a dohányzást!

Tudtad? A leszokása után kisebb-nagyobb köhögő ingereket is érezhetsz – ezeket ne tartsd vissza, mert ilyenkor a májban felgyülemlett méreganyagok távoznak a testedből!

6. Kívül-belül szépülsz

A leszokás miatt nemcsak a belső szerveid regenerálódnak, hanem kívül is egyre szebb leszel. A bőröd, a hajad és a körmeid minősége például napról napra jobb lesz, sőt: a hajhullástól is elbúcsúzhatsz!

7. Erősödik az immunrendszered

Gyakran beteg voltál, míg dohányoztál? Ez szintén a rendkívüli mértékben leterhelt májad miatt lehetett így, hiszen a cigarettázás miatt soha nem volt elég ideje megszabadulni a méreganyagoktól. Ints búcsút a gyakori megfázásoknak és bakteriális fertőzéseknek!

8. Csökkented a betegségekre való esélyeidet

Ezzel biztosan tisztában vagy, de a cigi letétele után nagyban csökkentetted a kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedések kialakulásának esélyeit is.

9. Leszoksz a horkolásról

A dohányzók 35%-a szenved a horkolástól – ez pár hónap múlva abbamarad, amint leszoktál a cigarettáról! Döbbenetes adat, de állítólag minél több ideig szívtad a cigit, annál nehezebben fogsz tudni leállni a horkolással.

10. Megemelkedik a libidód

A nikotin bizonyítottan csökkenti a szexuális vágyat és a fizikai teljesítőképességet, ezért ne csodálkozz, ha a dohányzás abbahagyása után a duplájára növekszik a libidód!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X