Főoldal > EGÉSZSÉG > Oxigént a testnek!

Oxigént a testnek!

természetgyógyászatwellness
0

Írta:

Nyugalmi helyzetben percenként mintegy 250 ml oxigénre van szükségünk, ez óránként 15, naponta 360 litert jelent. Erre gondolj akkor is, amikor egész nap az íróasztal vagy a számítógép előtt görnyedsz, esetleg behúzott hassal pihegsz, hogy karcsúbbnak tűnj, és csak estére jut eszedbe egy nagyot nyújtózni és néhányszor mélyet lélegezni. Az ételekkel elfogyasztott tartósítószerek, a környezetünkben […]

Nyugalmi helyzetben percenként mintegy 250 ml oxigénre van szükségünk, ez óránként 15, naponta 360 litert jelent. Erre gondolj akkor is, amikor egész nap az íróasztal vagy a számítógép előtt görnyedsz, esetleg behúzott hassal pihegsz, hogy karcsúbbnak tűnj, és csak estére jut eszedbe egy nagyot nyújtózni és néhányszor mélyet lélegezni. Az ételekkel elfogyasztott tartósítószerek, a környezetünkben egyre nagyobb mennyiségben jelen lévő káros anyagok, a dohányzás, a rossz testtartás jelentősen csökkentik a sejtekhez elszállítható oxigén mennyiségét. Ennek következtében több káros melléktermék keletkezik az anyagcsere során, gyengül az immunrendszer, az agy és a szív működése nem megfelelő.

Az oxigén hiányát szervezetünk nagyon hamar jelzi, az enyhébb fáradtságtól a krónikus betegségeken át az életveszélyes állapotokig sokféle rendellenesség kialakulhat. A fejfájás, az általános gyengeség, az izomfájdalmak, a depresszió, a szorongás, a keringési és a memóriazavarok, a rossz emésztés, az érelmeszesedés, az ízületi és reumás fájdalmak hátterében szintén állhat az oxigénhiány. Épp ezért ilyen tünetek, betegségek esetén érdemes megpróbálkozni az oxigénterápiákkal.

Egészség légbuborékokkal

A pezsgőfürdő ötvözi a víz, a meleg levegő és a masszázs hatását, oxigénterápiás változata pedig az oxigén és az ózon gyógyító erejét is beveti. A speciális terápiás kádban a készülék ózont, vagyis háromatomos oxigént fejleszt, ez megsokszorozza a normál oxigén hatását. (Túl nagy koncentrációban azonban mérgező lehet!) Fertőtlenítő, antibakteriális hatása miatt a gyógyászatban évek óta eredményesen használják.

Mikor ajánlott?

  • Keringési és vérellátási zavarok, vérnyomásproblémák esetén.
  • Porckorongkopással, ízületi problémákkal, köszvénnyel küzdőknek.
  • Légzőszervi betegségek, például asztma esetén is hatásos.
  • Idegrendszeri problémákra is kiváló.

Egyéb tudnivaló:

A pezsgőfürdő használatakor percenként több mint 1 köbméter felmelegített levegő kerül a fürdőkád vizébe, ami légbuborékok formájában csapódik a testhez. Ez a víz alatti masszázs a pórusokon keresztül nagy mennyiségű oxigént juttat a véráramba, ezáltal gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, serkenti a méreganyagok kiválasztását és távozását.

Kipróbálható: gyógyfürdőkben, wellness-központokban.

Magas nyomás a sátorban

A hiperbárikus, azaz a magas nyomású oxigénterápia (rövidítve HBOT) során a páciens tiszta oxigént lélegez be egy megnövelt nyomású kamrában. Ezáltal az oxigén a szövetek mélyébe, a vérplazmába és a nyirokfolyadékba is eljut. Ezek a testnedvek olyan helyekre is elszállítják az oxigént, ahol gyenge a vérkeringés, mivel képesek átszivárogni a vérkeringés útjában álló akadályokon. Az oxigénsátorban gyógyulás közben kiválóan lehet relaxálni is.

Mikor ajánlott?

  • Különböző fertőzések esetén.
  • A csontozatot érintő betegségek és égési sérülés gyógyítására.
  • Migrénes betegeknek.
  • Nem gyógyuló sebekre, valamint a sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésére.

Egyéb tudnivaló:
Sokáig kizárólag ezzel a módszerrel lehetett kezelni a búvárbalesetek során fellépő keszonbetegséget és a légembóliát. A terápia súlyos áramütés kezelésében is sikeresen alkalmazható.

Kipróbálható:
Érdeklődj a forgalmazó Hyper-Oxy Hungaria Kft-nél: Eger, Szent János u. 11., tel.: 06-30/941-4872

Kúra saját vérrel

Bizonyos esetekben a saját vérünk lehet a gyógyítónk. A sajátvér-terápia (HOT) alkalmával 50 milliliternyi vért vesznek le a betegtől, ezt véralvadásgátlóval kezelik, oxigénnel dúsítják és fertőtlenítő hatású UV-sugárzásnak vetik alá. Harminc perc elteltével a vért vénás infúzióval visszajuttatják a szervezetbe. A terápia javítja a mikrokeringést, azaz a mikroszkopikus méretű hajszálerekben folyó vérkeringést, fokozza a sejtlégzést, javítja a szövetek oxigén-hasznosítását; tágítja az ereket és csökkenti a vér összkoleszterin-értékét.

Mikor ajánlott?

  • Artériás magas vérnyomás, perifériás keringési zavarok, trombózis esetén segíthet.
  • Akut és krónikus májbetegeknek, illetve reumás, csontritkulásos betegségekre ajánlják.
  • Kimerültség, migrén esetén hatásos.

Egyéb tudnivaló:
Nem javasolt heveny fertőzések, tisztázatlan eredetű lázas betegség, pajzsmirigy-problémák, vérzési hajlam, fényérzékenység esetén.

Kipróbálható:
Biovital Melissa Egészség- és Wellnessközpont (www.biovital.hu, tel.: 06-1/315-1011)

Töltődj fel!

Íme néhány egyszerű lehetőség, melyekkel te magad növelheted szervezeted oxigéntartalmát:

  • Mozogj sokat, ha lehet friss, tiszta levegőn!
    Mozgás hatására javul a vérkeringés, a légzésfunkció. A rendszeres aerob edzéseknek köszönhetően fokozódik az oxigénfelvétel, ezáltal javul a hangulatod, és kevésbé leszel feszült.
  • Ne dohányozz!
    A cigarettafüst többek között szénmonoxidot tartalmaz, mely 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezáltal csökken a vér által szállítható oxigén mennyisége.
  • Tanulj meg helyesen lélegezni!
    Feküdj hanyatt, tegyél egy könyvet a hasadra és lélegezz nyugodtan. Ha a könyv rendszeresen megemelkedik a hasfaladdal együtt, helyesen lélegzel, ha inkább lesüllyed a légvételeknél, akkor mellkasi légzést végzel, és ilyenkor nem használod ki tüdőd teljes kapacitását. Próbáld megtanulni a hasi légzést!
  • Figyelj a tartásodra!
    A görbén tartott hát összenyomja a bordákat és a tüdőt, feleslegesen terheli a rekeszizmot, szűkítve a légzési kapacitást, ez pedig akadályozza a megfelelő mennyiségű oxigén bejutását a tüdődbe.
  • Nevess sokat!
    A nevetés javítja a végtagok keringését, valamint a szív- és érrendszer működését, szerepet játszik a szervezetben lévő hangulatjavító és fájdalomcsillapító anyagok felszabadulásában.
  • Törődj a bőröddel!
    Az oxigéntartalmú krémek hatására gyorsul a sejtlégzés, a sejtek hamarabb újulnak meg, a salakanyagok könnyebben távoznak el. A bőr frissebb, üdébb, fiatalosabb, bársonyosabb lesz. Az oxigén főként a ránctalanító készítmények kiemelkedő fontosságú hatóanyaga, segítségével fokozható a bőr rugalmassága.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X