Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 dolog, amitől csak még rosszabb lesz a náthád

9 dolog, amitől csak még rosszabb lesz a náthád

megfázásnáthavitamin
0

Írta:

Ki sem látsz a zsebkendőd mögül, annyira megfáztál? Szeretnéd felgyorsítani a gyógyulás folyamatát? A következő 9 dologra érdemes figyelned, ha nem akarod az ágyat nyomni még egy hétig!

Cigaretta

Egészséges ember alapvetően nem dohányzik, de ha te még is a kivételek közé tartoznál, az influenza kiváló alkalom arra, hogy leszokj a cigarettától! A toxikus levegő és a füst bizonyítottan súlyosbítja a nátha és a torokgyulladás tüneteit, ezért a körülötted lévőket is kérd meg, hogy ne füstöljenek.

Alkohol

A tömény alkoholok fogyasztása kifejezetten nem ajánlott, ha náthás vagy, influenza esetén pedig szigorúan tiltólistás – főleg, ha gyógyszereket is szedsz a betegségre! Mindamellett, hogy az alkohol komoly mellékhatásokat is okozhat a gyógyszerek mellett, dehidratálttá és fáradttá is tesznek, mely nem segít a gyógyulásban.

Kevés folyadék

A legkönnyebben sok folyadékkal szabadulhatunk meg a vírusoktól és a kártékony baktériumoktól, hiszen amíg nem távoznak a testünkből, addig kellemetlenségeket okozhatnak. Betegség esetén mindenképpen tartsd be a napi ajánlott vízfogyasztást (2 liter ), valamint kényeztesd magad probiotikumos joghurtitalokkal, vitaminvizekkel és gyógynövényes teákkal is.

Túl sok szénhidrát

Betegség esetén könnyen begubózunk és elhagyjuk magunkat, feladjunk a táplálkozási terveinket és a diétánkat – az immunrendszerünknek viszont pont az ilyen esetekben lenne a legnagyobb szüksége az egészséges étrendre, azaz a gyümölcsökre és a vitaminokra. Felejtsd el az édességeket akkor is, ha beteg vagy!

Túl sok edzés

Felesleges a végkimerülésig edzened, főleg, ha te is elkaptad a téli náthát: ilyenkor a szervezetnek pihenésre van szüksége, hogy minél előbb újra tudja tölteni a vitaminraktárait! Amennyiben nem szánsz elég időt a relaxálásra, csak még jobban elnyújtod a betegséget, a legyengült immunrendszered pedig más vírusoknak is könnyű célpontot szolgáltathat.

Homeopátia

A homeopátiás-gyógynövényes csodaszerek eddig nem értek el sok sikert a nátha és az influenza gyógyításában, sőt: néha még ártanak is, például gátolhatják a klasszikus gyógyszerek hatóanyagainak működését, ami miatt a betegség csak még tovább húzódhat.

Flu. Closeup image of frustrated sick woman with red nose lying in bed in thick scarf holding tissue by her nose and touching her head

Rossz antibiotikum

Bizony, az antibiotikumok is súlyosbíthatják az influenza tüneteit, főleg akkor, ha a nem megfelelő gyógyszert szeded a betegségedre! Ahhoz, hogy ezt elkerüld, mindig látogasd meg az orvosod, és soha ne vegyél be olyan antibiotikumot, mely korábban másnak (rokonnak, barátnak, családtagnak) lett felírva!

Orrspray

Bedugult orr és nátha esetén segítő készítmények, azonban, ha a kelleténél többször használod őket, könnyen  függővé válhatsz tőlük. Az orrnyálkahártya könnyen hozzászokik a vizes oldatokhoz, ezért még a betegség után is száraz, bedugult orral fogsz küszködni, amennyiben az előírtnál többször használtad őket!

Kevés alvás

Bár sokan úgy gondolják, hogy egy kis nátha esetén nem szabad elhagynunk magunkat, az orvosi kutatások szerint akkor járunk a legjobban, ha minél több időt – lehetőleg napi 8 óránál többet – töltünk alvással. Hogy miért? Ebben az esetben a szervezet maximálisan tudja magát regenerálni, ami még erősebbé teszi az immunrendszert!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X