Főoldal > EGÉSZSÉG > A hétvégi lustálkodás többet árthat, mint használ

A hétvégi lustálkodás többet árthat, mint használ

alvásbioritmushétvége
0

Írta:

Szombatonként te is „be szoktad hozni” a hétköznapok alkalmával kimaradt alvásodat? A kutatások szerint ezzel igen sokat ártasz magadnak!

A legfrissebb kutatások szerint a hétvégenkénti plusz szundival nem lehet behozni a kimaradt alvásmennyiséget, ahogyan a korai kelést sem – sőt, még ártasz is magadnak, ha a megszokottnál többet lustálkodsz! 

Többek között a hétvégi lustálkodás következő negatív hatásai derültek ki:

1. Felborítja az alvásritmusod

A belső bioritmusodat, valamint az agy- és a hormonműködésedet igencsak összezavarhatod, ha az egyik nap 7-kor, a másik nap pedig 11-kor kelsz fel. Jobban jársz, ha hétvégén is ragaszkodsz a megszokott napi rutinodhoz, így semmilyen kényelmetlenség nem fog érni.

42046413 - woman stretching in bed, back view

2. Nehéz lesz a visszaállás

A hétvégi szunyókálásból visszazökkenni a hétfő hajnali kelésbe? Nem egyszerű, ezért senkit sem irigyelünk érte! Épp ezért ne csodálkozz, ha úgy érzed magad, mintha más földrészen, más időben járnál – a kutatások szerint a lustálkodás ugyanis jet-lag effektushoz vezethet!

3. Gyengíti az immunrendszert

Ugyan pár hétig nem fogod megérezni a hatását, de ha rendszeressé válnak a kialvatlan napjaid, az immunrendszered egy betegség, fertőzés vagy vírus kapcsán fog jelezni neked, hogy itt az ideje egy kis pihenésnek! Ha ránk hallgatsz: nem várod meg a betegszabit, inkább rendesen kialszod magad minden egyes nap!

4. Álmatlanságot okozhat

Ha hétvégenként az átlagosnál később kelsz fel, éjjel aligha fog álom jönni a szemedre, ami insomniát, azaz álmatlanságot okozhat. Amennyiben neked is szoktad hasonló problémáid lenni, úgy próbálj minél korábban felkelni és aktívan tölteni a nap hátralevő részét – így éjjel is szuperül fogsz tudni pihenni!

5. Megnövelheti a vérnyomást

Extrém esetekben, illetve, ha rendszeressé válik a kialvatlanságod, megemelkedik a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. Természetesen ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni, ha hétvégénként plusz 1-2 órát alszol, de ha a szunyókálás már rendszeresen felborítja az egész napodat, akkor már lehetnek bajok.

6. Befolyásolja az érzelmeidet

Nem meglepő, hiszen ha kialvatlanok vagyunk, akkor nyűgösek vagyunk. Ám egy friss kutatás bebizonyította, hogy mentálisan és fizikailag is azok az emberek vannak a legrosszabb állapotban, akiknek felborult a bioritmusa.

Mit mond a szakértő?

Neurológusok szerint hétvégenként plusz 1-2 óra szunyókálás még belefér, azonban ha ennél több időt töltesz az ágyban, megzavarhatod az alvási ciklusodat, ami egészségügyi és mentális problémákhoz is vezethet – arról nem is beszélve, hogy hétfő reggel mennyire nehéz is lesz felkelni az ágyból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X