Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, hogy visszafogd az alkoholfogyasztást

6 ok, hogy visszafogd az alkoholfogyasztást

alkoholitalmájrészegség
0

Írta:

Belegondoltál már, mi történik a szervezeteddel, ha túl sokat ittál? Összegyűjtöttük a leggyakoribb mellékhatásokat, amik kivétel nélkül minden szeszfogyasztót kínoznak.

1. Lassabb lesz a gondolkodásod

Egy-két pohár sör nem, de pár rövidital és erősebb koktél hamar a fejedbe szállhat. Ez azért van, mert az alkohol közvetlenül bekerül a véráramba, az agyadhoz eljutott információk pedig akadályoztatva lesznek: a reakcióidőd hosszabb lesz, a hosszú távú memóriád pedig károsodik.

Tudtad? A túlzott alkoholfogyasztás nem károsítja a rövid távú memóriádat: ezért vagy annyira éber bulizás közben. A hosszabb távú memória kiesést viszont másnap reggel meg fogod tapasztalni.

2. Sok lesz a gyomorsavad

Az alkohol önmagában savas bázisú – ezért könnyen bánthatja a gyomrodat, ha az italok között egy falatot sem veszel magadhoz. Ha a bulizás után hányingered van, az minden bizonnyal a nyelőcsövön keresztül feláramló sav miatt van – de ne aggódj! A lúgos bázisú ételek és probiotikumos termékek fogyasztásával pár óra múlva elmúlhat a kellemetlen állapot!

3. Rettentően fáradt leszel

Ha az egész éjjen át tartó mulatozás nem fárasztana ki eléggé, az alkohol biztosan megteszi a hatását! Ugye, te is érezted már úgy, hogy hiába alszol fél napokat, nem tudod magad kipihenni? Ilyenkor próbálkozhatsz bármilyen csodaszerrel, a sok vízfogyasztáson és a pihenésen kívül semmi nem fog segíteni. Az alkohol egyébként 24 óra alatt ürül ki a szervezetből.

4. A májad egyre rosszabb állapotban lesz

Egy tanulmány szerint már óránként egy pohár alkohol is károsítja a májat – ne tegyél rá még egy lapáttal! A másnaposságra szedett fájdalomcsillapítók ugyanis azonnal felszívódnak és az emésztőrendszerbe bekerülve egyenesen a májhoz jutnak. Ha tényleg nem bírod ki „doppingolószer” nélkül a parti után, inkább szedj multivitaminokat, különös tekintettel a B-vitaminokra!

Tudtad? A májzsugor kialakulásáért is a túlzott alkoholfogyasztás a felelős!

5. Felborul az alvásciklusod

Ha éjjel ittál alkoholt, sanszos, hogy már reggel, az ébredésed előtt beüt a másnaposság. Ez azért kellemetlen, mert az italok okozta testi fájdalmaktól nem fogsz tudni aludni. Az alvásszakértők szerint krónikus fogyasztás esetén az alvás egyre felületesebbé válik, a pihentető jellege elválik, a napközbeni koncentráció és memóriazavar pedig állandósulhat.

6. Száraz és duzzadt lesz az arcod

Az alkohol nem tesz jót a bőrnek – ezt már régóta tudjuk, megelőzni pedig sajnos nem tudjuk. Az egyetlen megoldás, hogy minél előbb túl legyél a dehidratáció okozta karikás szemeken, a kirepedezett ajkakon és a pattanásos orcákon, hogy jó sok antioxidánst és napi legalább 3 l vizet fogyasztasz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X