Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipikus tünet, ami depresszióra utalhat

7 tipikus tünet, ami depresszióra utalhat

álmatlanságdepressziófogyáshormon
0

Írta:

Ne hagyd figyelmen kívül a jeleket! Diétád mellett koncentrálj lelked egészségére is!

A legtöbben biztosak vagyunk benne, hogy nem érint minket korunk betegsége, a depresszió, mivel nem vagyunk állandóan lehangoltak, fáradtak és ingerlékenyek. De mi van a bosszantó izomfájdalmakkal, a gyakori gyomorpanaszokkal, vagy a rendszeres korai ébredéssel? Meglepő módon ezek mind a depresszióra szeretnék felhívni a figyelmet. Néha nem is vagyunk tudatában, hogy bár életünk a felszínen sikeresnek tűnik, valahol mélyen mégis boldogtalanok vagyunk. Figyeljünk testünk jelzéseire, és idejében törődjünk többet lelkünkkel!

1. Megmagyarázhatatlan fájdalmak

Természetesen, ha egy kemény cross edzésen vettél részt, megvan az oka, amiért másnap minden izmod fáj, még az is, amelynek a létezéséről eddig fogalmad sem volt. Azonban, ha olyan fájdalmaid vannak, amelyeknek nincs testi oka, akkor feltehetően a depresszió áll a háttérben. Az újra és újra felbukkanó fej-, hát- és izomfájdalom valójában cseles, de annál fontosabb tünetek. A kínzó fájdalom hatással van közérzetünkre, felborult lelki egészségünk pedig fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben.

2. Migrén

A krónikus fájdalmakhoz hasonlóan a migrén is utalhat depresszióra. Természetesen nemcsak a depresszió vezethet migrénes rohamokhoz, de a depressziósok gyakori, közös tünete a migrén. A migrénaura, amelynek velejárója a főként fénylő, vibráló, káprázás jellegű látászavarok, még tipikusabb figyelmeztető jel.

3. Hirtelen hízás vagy fogyás

A depresszió hatással van az étvágyszabályozó hormonokra, ezért mutathat a mérleg számlálója hirtelen sokkal többet vagy épp kevesebbet. Ezek a hormonok megzavarják testünk azon normális jelzéseit, hogy mikor vagyunk éhesek, vagy laktunk jól. Ezért van az, hogy a depressziós emberek hirtelen falásrohamokba törnek ki, vagy épp alig van étvágyuk. Ráadásul az alvási nehézségek tovább erősítik ezt a hatást, ugyanis kialvatlanul egész nap éhségrohamok jelentkezhetnek.

4. Kóros álmatlanság

Bár a depressziós emberek gyakran küzdenek állandó fáradtsággal és energiahiánnyal, mégsem tudják a teljes éjszakát végigaludni. Klasszikus tünet a kóros álmatlanság, amely leginkább korai ébredésben nyilvánul meg. Ilyenkor nem tudnak visszaaludni, amely tovább erősíti a panaszokat, hiszen az alvás menedéket jelent, illetve jelentős gyógymód is a leterhelt idegrendszer számára. Az alváshiány tovább rombolja a közérzetet, és csökkenti a koncentrálóképességet.

5. Bőrbetegségek

A kortizol, azaz a stresszhormon fokozott jelenléte gyakran a bőrön is látható jeleket hagy. Az olyan bőrgyógyászati betegségek, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az egyszerű akné hátterében is sokszor a depresszió áll. Az orvosok tapasztalatai alapján, ahogy a páciensek elkezdik az antidepresszáns szedését, amely helyreállítja a hormonok szintjét, bőrük állapota rohamos javulásnak indul, minden egyéb célzott kezelés és csodakrém nélkül.

6. Gyomorpanaszok

A gyomorégés, a hányinger, a székrekedés és a hasmenés mind-mind a depresszió tipikus, ám nem annyira közismert tünete. Fokozott jelenlétük különösen akkor jelentkezik, ha a depresszió szorongással párosul. Bélrendszerünk érzékenyen reagál közérzetünkre. Ha a vizsgálatok nem mutatnak ki gyomor- vagy bélrendszeri betegséget, lehetséges, hogy hangulatzavarokkal küzdünk, amelynek nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelzéseit.

7. Fogszuvasodás

A depresszió fogaink egészségébe is komoly károkat okozhat. Egy friss ausztrál kutatás szerint a depresszió szoros összefüggésbe hozható a fogszuvasodással és a fogvesztéssel. Feltehetően ennek az a magyarázata, hogy a jelentős hangulatromlás miatt nehezebben küzdenek meg az egyszerű, mindennapi teendőkkel, mint amilyen a rendszeres szájhigiénia is, és jóval kevesebb időt fordítanak önmagukra, mint korábban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X