Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testeddel, ha leszoksz a kávéról

Ez történik a testeddel, ha leszoksz a kávéról

fejfájáskávékoffein
0

Írta:

Bár a kávé nagyon finom, de ha mégis úgy döntenél, hogy holnaptól nem iszol többet ebből a fekete italból, akkor a következő jótékony hatásokra számíthatsz.

Bár a kávé tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása káros hatással lehet a szervezetünkre. Ha te is fáradékony vagy, gyakran tikkelnek a szemeid és feltűnően sokat jársz pisilni, valószínűleg te is több kávét iszol a kelleténél, mely abszolút nem tesz jót az egészségnek.

Ha mostantól nem iszol kávét, ezekre számíthatsz.

1. Pihentebb leszel

Bár a kávét sokan „stresszlevezetésként” isszák, a benne lévő koffein erősen megemelheti a pulzust. Épp ezért, talán nem meglepő, ha azt mondjuk: a kávé nem sokat segít a relaxációban!  Amennyiben viszont abbahagyod a rendszeres kávé fogyasztását, napról napra kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lehetsz.

2. Szebb lesz a bőröd

Nagyjából két – kávé nélküli – hét után fogod észrevenni a bőröd állagának javulását: eleinte egyre kevesebb pattanás, akné és mitesszer keletkezik az arcbőrödön, később pedig az apró májfoltok és mimikai ráncok is elhalványulnak majd.

3. Jobb lesz az alakod

Napi 2-3 kávé fogyasztása, főleg ha tejjel, cukorral, esetleg tejszínhabbal, sziruppal iszod, akár 300-400 pluszkalóriával is többet jelent ezért ne csodálkozz, ha a kávé elhagyása után napról napra könnyebben fogysz bele az álomruhádba.

4. Mélyebben fogsz aludni

A koffein közvetlen hatással van az agyunkra, ezért nem meglepő, ha a nagy kávézások közepette az alvás sem sikerül túl jól. A kutatások szerint 3 hét alatt akár 38%-kal is javulhat az alvási ciklusod, ha holnaptól nem iszol több kávét.

Lonely woman drinking coffee in the morning, top view of female hands holding cup of hot beverage on wooden desk, retro toned.

5. Fehérebbek lesznek a fogaid

Az állandó kávézás a fogakat is megterheli: erősen savas kémhatása például roncsolja a fogzománcot, fekete színe pedig a fogak természetes fényét és fehérségét rontja fokozatosan be. Ha nem szeretnél fogfehérítő kezelésekre költeni, inkább fogd vissza a kávéfogyasztásodat.

6. Kevesebbszer kell az illemhelyiségre menned

Egy átfogó kutatás szerint a koffeint tartalmazó italok arra sarkallják a testet, hogy az átlagosnál gyakrabban ürítsék a méreganyagokat – ezért nem meglepő, hogy a nagy kávéimádók naponta akár 10-szer is elmennek pisilni.

7. Nem fog annyit fájni a fejed

A sok kávé hatására a megengedettnél több folyadékot veszítünk el, melynek közvetlen következménye a dehidratáció. Az agyunk ebben az állapotban sokkal érzékenyebben reagál az őt érő hatásokra, ezt pedig fájdalommal jelzi. A megoldás? Ha fáj a fejed, igyál meg két pohár vizet – ez garantáltan segít majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X