Főoldal > EGÉSZSÉG > Hány kávé fér bele egy napba?

Hány kávé fér bele egy napba?

antioxidánskávékoffein
0

Írta:

Ha szeretsz kávézni, tudd meg, hogy hány kávét érdemes és ajánlott innod egy nap!

A kávé erős antioxidáns, kutatások szerint csökkenti a II-es típusú diabétesz, és a szív- és érrendszerei betegségek kockázatát, rendszeres fogyasztása mellett csökken a demencia, az agyvérzés kockázata, anyagcsere-fokozó tulajdonsága miatt pedig segíti a súlyvesztést. Egy szó mint száz, a kávé szuper, egészséges és felpörget! Akkor tehát annyit ihatunk, amennyit csak akarunk?

Sajnos nem! A kávéban lévő koffein jelentősen limitálja a napi bevitelt, mert a túl sok kávé szorongáshoz, alvászavarhoz és heves szívdobogáshoz vezethet.

Az Eating in Color egyik cikke szerint akár öt 2 és fél decis csésze kávé is több egészségi előnyt nyújt, mint hátrányt. Persze az sem mindegy, hogyan főzöd, milyen kávét fogyasztasz, de az egészséges napi adag koffein ne haladja meg a 400 mg-ot, talán érdemesebb ezt figyelni.

A határ pedig nem éles, a Harvard egyik kutatója, Dr. Rob van Dam arról ír, hogy a megmagyarázhatatlan, hirtelen halálesetek mértéke szignifikánsan nagyobb olyan embereknél, akik napi 6 csésze kávét fogyasztottak. Az eredményekkel nem mindenki ért egyet, de az kijelenthető, hogy napi 10 csésze (10 x 2,5 dl) kávé hatalmas terhelést jelent a szervezetre nézve, hosszútávon súlyos egészségkárosodást okoz.

Természetes, hogy nagyon sok egyéni adottság is befolyásolja, kinek mennyi kávét bír a szervezete. A napi mennyiség kevesebb egy magas vérnyomással, szorongással vagy cukorbetegséggel elő ember számára. Kutatások szerint bizonyos génváltozattal rendelkező emberek mája gyorsabban bontja a koffeint, ezért ők észrevétlenül fogyaszthatnak jóval többet a fekete nedűből. A dolog fordítottja is igaz, hiszen akinek az átlagosnál lassabban bontja le a szervezete a koffeint, akár ingerültséget, kellemetlen tüneteket is érzékelhet egy-egy csésze után.

Akkor hogyan tudjuk eldönteni, mennyi a számunkra megfelelő mennyiség? A válasz igen egyszerű, mégis összetett: figyelj magadra! Próbáld meg tanulmányozni a tested reakcióját. Megittál egy csésze kávét, rendben, mit érzel? Az elméd tiszta, sziporkázol, kellemesen energikus vagy? Esetleg ingerült vagy, furcsa szorongás fog el? Ha esténként nem forgolódsz álmatlanul az ágyban, nincs okod rá, hogy csökkentsd a napi kávéd mennyiségét, de ha heves szívdobogást tapasztalsz kávézás után, talán érdemes lenne zöld teára vagy valamilyen alternatív megoldásra váltanod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X