Főoldal > EGÉSZSÉG > Káros, ha sok fájdalomcsillapítót szedünk?

Káros, ha sok fájdalomcsillapítót szedünk?

egészségfájdalomcsillapítógyógyszer
0

Írta:

„Csak akkor szedjük, ha muszáj!” – halljuk sokszor. De miért is olyan veszélyesek a szervezetünkre az orvos által felírt fájdalomcsillapítók?

Csak a 2016-os évben több, mint 59 millió receptre kapható fájdalomcsillapítót írtak fel az Amerikai Egyesült Államokban – ez annyit tesz, hogy a lakosság ötöde biztosan fogyaszt valamilyen erős gyulladáscsökkentőt, sőt! Az Amerikai Gyógyszerfüggők Egyesülete (ASAM) szerint legalább 2 millióan lettek gyógyszerfüggők a receptre kapható fájdalomcsillapítóktól az elmúlt egy évben. Ezek nagyon rémisztő adatok, ugyanis ezeknek a gyógyszereknek a “véletlen” túladagolása az esetek 50 %-ában halált is okozhat!

A nők ráadásul sokkal több fájdalomcsillapítót szednek, mint a férfiak – köszönhetően a hormonális és a menstruációs problémáknak -, ami még nagyobb veszélynek teszi ki őket.

Az USA-ban a múlt évben 15,6 millió nő szedett kábító hatású, erős antidepresszánst, ami annyit tesz, hogy a “véletlenül” elkövetett gyógyszer-túladagolás következtében minden harmadik percben egy amerikai nő életéért küzdöttek az orvosok – közölte a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (NIH).

Ezek után mégis hogyan szedd be az orvos által felírt, erős gyógyszereket, ha nem akarsz bajt magadnak?

1. Gondosan válaszd ki a háziorvosodat

A háziorvosod a legkisebb bajra is sorra adja ki az erős, receptre kapható tablettákat? Rád sem néz és már az erős gyógyszert vagy antibiotikumot írja fel? Ideje más orvos után nézned!

2. Óvatosan szedd a gyógyszereket

Egy ijesztő adat: 5 heroinfüggő hölgyből négy állítja, hogy a függősége a fájdalomcsillapítókkal kezdődött. Ez az erős gyógyszerekben található opioid vegyület miatt van, ami a morfiumhoz hasonló káros hatásokat fejt ki.

3. Kísérletezz alternatív módszerekkel 

Az esetek egy részében az erős fájdalomcsillapítást csak a beteg képzete igényli, testileg viszont semmilyen gyulladást nem lehet felfedezni rajta. Ezeket a krónikus fájdalmakat nem lehet antibiotikumokkal és egyéb gyógyszerekkel elmulasztani, viszont az alternatív terápiák (pl. oxigénterápia, akupunktúra, agykontroll) akár sikeresen megszüntethetik a fájdalmi gócpontokat.

4. Ismerd a gyógyszer esetleges mellékhatásait

Ha nem olvasod el a betegtájékoztatót, nagy veszélynek vagy kitéve! Sőt, még azt is érdemes tudnod, hogy gyermekkorban – mikor az agy fejlődik – könnyebben alakulhat ki függőség a gyógyszerek iránt, mint bármelyik másik életkorban.

5. Nem minden fájdalom rossz

Ne akarj minden fájdalmat azonnal elmulasztani! Ne akarj mindenáron gyógyszert szedni! Lehet, hogy a fájdalom csak a túl sok stressz és a hektikus időjárás/migrén miatt jön létre. Ilyen esetben nem érdemes fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, inkább próbálj meg lazítani, pihenni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X