Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg egészséges a kollagén?

Tényleg egészséges a kollagén?

cukormentesfehérjekollagéntáplálékkiegészítő
0

Írta:

A kollagén termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az egészséges életmód követői már nemcsak turmixként fogyasztják, hanem még a reggeli kávéba vagy zabpehelybe is belekeverik.

Magas fehérjetartalma mellett ugyanis számtalan jótékony hatással rendelkezik, többek között gondoskodik az ízületek és az emésztés egészségéről, sőt még az öregedés látható jeleit is mérsékli.

Mi is az a kollagén?

A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely a sejteket és a szöveteket ragasztóként tartja össze. A fehérjék egyharmadát teszi ki az emberi testben, ám korral a szervezet sajnos egyre kevesebbet termel belőle. Itt jönnek a képbe a különböző kollagén táplálékkiegészítők, amelyek leggyakrabban hidrolizált sertés-, marha- vagy halkollagén, illetve kollagén tejsavó protein formájában vásárolhatók meg. A kollagén peptidek nagy előnye, hogy könnyebben emésztődnek, illetve hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók. A kollagént kiváló a proteinbevitel növelésére is, azonban azt érdemes tudni, hogy nem teljes értékű fehérje, ugyanis hiányzik belőle a triptofán, de a metionin is igen csekély mennyiségben található meg benne.

Milyen kollagént fogyasszunk?

Attól függően kell kiválasztani, melyik kollagén terméket vásároljuk meg, hogy milyen hatást szeretnénk elérni vele. A csirkéből és a halból készült kollagén termékek leginkább a porckopásban, vagy más néven artrózisban szenvedő betegek számára nyújtanak hatékony segítséget. A marhacsontokból készült kollagén peptideket pedig akkor érdemes bevetni, ha a bőrünk állapotán szeretnénk változtatni. Ezek ugyanis a bőr kollagéntermelődését fokozzák, ezáltal felveszik a harcot az öregedés látható jeleivel szemben. Rendszeres fogyasztásukkal a bőr rugalmasabbá és hidratáltabbá válik, illetve a ráncosodást is képesek megakadályozni. A szakértők szerint még ennél is hatékonyabb, hogyha a kollagént közvetlenül a bőrbe juttatjuk.

Milyen jótékony hatásai vannak a kollagén por fogyasztásának?

Erősíti az ízületeket

Ha sportolás vagy lépcsőzés közben ropog vagy nyilall a térdünk, érdemes bevetni egy minimum 3 hetes kollagén kúrát. Hatására jelentősen csökken vagy akár teljesen el is maradhat a fájdalom, és az egyéb kellemetlen tünetek. A kutatások szerint napi 40 mg szájon át adott dózis hatására öt betegből négynek 26%-kal csökkent fájdalomérzete.

collagen protein powder on a tablespoon against rustic wood

Rugalmasabbá teszi a bőrt

Télen még a nem száraz bőrtípusúaknak is meggyűlhet a bajuk a bőrápolással, így ilyenkor és 35 év felett különösen ajánlott bevetni a kollagént. A maximális hatás érdekében a port kombináljuk kollagén tartalmú kozmetikumokkal. Természetesen az öregedéssel folytatott harcban emellett célszerű bevetni a bőséges folyadékfogyasztást, a feldolgozott élelmiszerek kiiktatását, illetve az antioxidánsban, Omega-3-ban, A- és C-vitaminban gazdag ételek rendszeres bevitelét.

Támogatja az emésztést

A kollagénben található aminosavak, mint például a glicin is, csökkentik a bélrendszerben fellépő gyulladásokat és gondoskodnak az egészséges emésztésről. Gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén főként a II-es típusú, hidrolizált kollagént ajánlják a szakértők.

Kiválóan telít

A kollagén továbbá a fogyókúrás étrend része is lehet, hiszen két kanálnyi 20 g telítő fehérjét tartalmaz. Ráadásul bármihez könnyedén felhasználható, semleges íze és jó oldódása miatt. Mindegy, hogy kávéhoz vagy zabpehelyhez adjuk, nem változtatja meg az italoknak és az ételeknek sem az ízét, sem az állagát. Ráadásul meleg hőmérsékleten történő fogyasztása nem von le semmit jótékony hatásaiból. Ha a reggelihez adjuk, délig gondoskodhatunk a jóllakottságérzetről.

Megéri-e kollagén táplálékkiegészítőt venni?

A kutatások eddigi eredményei alapján a kollagénnek nincs semmilyen káros mellékhatása, de azt nem várhatjuk el tőle, hogy csodaszerként minden problémánkra megoldást nyújtson. Jól hangzik, hogy egyszerre gondoskodik a fiatalos bőrről, támogatja az ízületek egészségét, illetve segíti az izomépítést és a fogyókúrát, azonban ez sem varázspor. Napi 1-2 kanálnyi kollagént bátran fogyaszthatunk, hogy ezzel is támogassuk egészségünket. A maximális hatás érdekében a kollagén táplálék-kiegészítőket érdemes C-vitaminnal kombinálni, amely katalizátorként funkcionál a lebontott aminosavak testkollagénné történő átalakításában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X