Főoldal > DIÉTA > 6 dolog, amit tudnod kell a kollagén táplálék-kiegészítőkről

6 dolog, amit tudnod kell a kollagén táplálék-kiegészítőkről

diétaegészségfehérjekollagénszépségtáplálékkiegészítő
0

Írta:

Bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, testünk fehérjéjének majdnem 30%-a kollagénből áll. Emiatt a szépség alapfehérjéjének is nevezik.

A fehérjék alapvető építőkövei az aminosavak. A szervezet aminosavakat használ többek között az izom-, a porc- és a csontépítéshez, illetve ez gondoskodik hajunk, kötőszöveteink és bőrünk egészségéről is. Rengeteg féle aminosav létezik, de a kollagén a legjelentősebb, mivel kiemelt szerepet játszik a kötőszövetekben és a bőrben.

Ahogy öregszünk sajnos a szervezet egyre kevésbé képes előállítani a megfelelő mennyiségű kollagént, így már 25 év felett célszerűnek tűnik táplálék-kiegészítővel pótolni. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó rukkol a piacra por és tabletta formájában is elérhető termékeivel. De vajon tényleg megéri ezeket használni?

Többfajta kollagén létezik

Tudtad, hogy több mint egy tucat fajtája létezik a kollagénnek? Más típusa gondoskodik a bőr és a csontok, mint a porcok egészségéről. Emiatt nehéz megfelelő terméket választani. A legtöbbször, ha kollagén port veszünk, akkor általában az I-es típusú kollagénhez jutunk, amelyet állati bőrből és csontokból, illetve halpikkelyekből vonnak ki. Hidrolizált, azaz az aminosav láncokat kisebb egységekre bontják, hogy forró és hideg folyadékokban is fel lehessen oldani. Könnyű felhasználhatósága miatt is az egyik leggyakrabban használt kollagén lett, hiszen a kávétól a smoothie-ig szinte bármihez adhatjuk.

A kutatások leginkább az ízületekre gyakorolt hatását vizsgálják

A kutatások már a ’90-es évek legelején bebizonyították, hogy a kollagén szedésével jelentősen csökkenthetőek az artrózis, vagy más néven ízületi porckopás tünetei. Egy friss kutatás pedig megerősíti a korábbi eredményeket, ugyanis napi 40 mg szájon át adott dózis hatására öt betegből négy 26%-kal csökkent fájdalomérzetről számolt be. A páciensek II-es típusú kollagént kaptak, amelyet a csirke porcából nyernek ki. Azt azonban még nem tudják, hogy mi lehet a gyógyhatás oka, de valószínűnek tartják, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt javul a betegek állapota.

Bőrszépítő hatása megkérdőjelezhető

A kutatók és a táplálkozási szakemberek szerint a táplálék-kiegészítők terén a legnagyobb tévhit, hogy elhisszük, amit beveszünk az megfelelő helyen képes hasznosulni szervezetünkben. A kollagén tabletta a bőr-, köröm- és hajszépítő vitaminok fő alkotóeleme. Azonban a kollagén az emésztőrendszeren halad át, és feltehetően nem éli túl az őt ott érő jelentős pH változást. Egy 2002-es kutatás szerint a bélrendszer megemészti az enzimeket és a savakat, a hidrolizált kollagént lebontva, amely az egyik leggyakoribb típus a különböző táplálék-kiegészítőkben. A II-es típusú kollagén talán szerencsésebb helyzetben van, mert azt képes a szervezet úgy feldolgozni, hogy közben kémiai struktúrája nem módosul jelentősen. Talán ez az oka, amiért az ízületre gyakorolt jótékony hatásait több tanulmány támasztja alá.

28624730 - anti-aging concept, portrait of beautiful woman with problem and clean skin, aging and youth concept, beauty treatment

Gyógyszer lehet a gyomor számára

Bizonyos, a kollagénben található aminosavak, mint a glicin, csökkentik a bélrendszerben fellépő gyulladásokat, segítik az emésztést és hatásosak lehetnek az áteresztő bél szindróma nevű autoimmun betegség gyógyításában is. Azonban a kutatások ezt sem igazolták még egyértelműen, és többségük kollagén bevonása helyett speciális aminosavakat vizsgál laboratóriumi körülmények között. Gyomor– és bélrendszeri panaszok esetén, a II-es típusú, hidrolizált kollagént érdemes kipróbálni, amely, ha nem is csodaszer, de biztosan nem okoz további károkat a gyomorban.

Szennyező anyagokat tartalmazhat

Mivel a kollagén elsődlegesen állatok különböző részeiből származik, így nehézfémeket tartalmazhat. Ugyanis az állati csontok és bőrök olyan veszélyes fémek forrásai lehetnek, mint amilyen az ólom is. Emiatt mindenki figyelmét fel kellene hívni erre a veszélyre, aki kollagén port- vagy tablettát szed rendszeresen. Keressük azon gyártók termékeit, amelyeket szigorú ellenőrzésnek vettettek alá.

FDA által nem szabályozott

Az FDA, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal, amelynek feladata többek között az étrend-kiegészítők biztonsági, egészségügyi, megfelelő címkézettségi, hatékonysági ellenőrzése és szabályozása, nem foglalkozik a kollagén készítmények szabályozásával, emiatt nincs minőségi kontroll sem. Bizonyos termékek viszont az NSF International által hitelesítve vannak, ezeket biztonságosabbnak tekinthetjük.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X