Főoldal > kihívás > Futsz? Figyelj a fehérjepótlásra!

Futsz? Figyelj a fehérjepótlásra!

diétaenergiafehérjefogyásfutásizommozgássport
0

Írta:

Az átlagemberhez képest annak, aki fut, több fehérjére van szüksége: figyelj oda a fehérjebeviteledre!

Ha egy órát futsz a legtöbb napon, akkor nagyjából 6 g fehérjére van szükséged 0,5 testsúlykilónként (ha többet futsz, többre). Egy sport nélkül élő embernek napi 36 g fehérjére van szüksége. Tehát, egy 75 kiló körüli futónak napi szinten kb. 90 g fehérjére van szüksége. Fontos azonban, hogy ne próbáld meg ezt a mennyiséget bevinni egy vagy két étkezés alatt. A kutatások azt mutatják, hogy az egész napos folyamatos fehérjebevitel a legjobb megoldása a bevitelnek.

SEGÍT AZ IZOMÉPÍTÉSBEN

Az edzések és a regeneráció során a tested fehérjét használ fel az izomépítésre, hogy nagyobb, gyorsabb és erősebb izmaid legyenek. A fehérje a kulcsa a mitokondriumok építésének is, a mitokondriumok pedig az izomsejtek számára biztosítják az energiát. Ezek biztosítják az energiát a futás alatt. A minél hosszabb edzés minél több mitokondriumot fejleszt a számodra, hogy legyen elegendő energiája a mozgás során.

futofeherje2.jpg ()

HOZZÁJÁRUL A FOGYÁSHOZ

Egy megfigyelés során, melyet az amerikai hadsereg katonáin végeztek, azt vették észre, hogy azok a katonák, akik kétszeresét eszik a napi ajánlott fehérjeadagnak, miközben a kalóriákat csökkentették, zsírt vesztettek, de izmot építettek. Egy másik kutatás során azt vették észre, hogy a reggelire nagy mennyiségű fehérjét fogyasztók sokkal könnyebben szabadultak meg a felesleges kilóiktól.

VÁLOGATOTTAN A LEGJOBB

A futóknak olyan válogatott fehérjékre van szüksége, melyek komplex aminosavakban (BCAA) gazdagak. Ezek az aminosavak jelentik a kulcsát az izomregenerációnak. A leucinnek például a csontok, a bőr és az izmok regenerációjában van kiemelkedően fontos szerepe. A tojás, a csirke, a marha, a disznó mind nagyon gazdag leucinben. De ehetsz halat, szóját, hogy megkapd a megfelelő mennyiségű fehérjét. A hüvelyesek, magvak és teljes kiőrlésű gabona szintén jó fehérjeforrások.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X