Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért el kell kezdened a pilatest

8 ok, amiért el kell kezdened a pilatest

mozgáspilates
0

Írta:

Imádod a pilatest? Vagy netán soha nem rajongtál érte? Bármelyik csoportba is tartozz, most 8 olyan nyomós okot mondunk, amitől azonnal be akarsz majd jelentkezni a legközelebbi pilates órádra!

Hasizmot épít

Ugyan, melyik nő nem álmodozik, erős, lapos hasról? Bár a való életben elég nehézkes a kockahas elérése, a pilatesszel ez sem lehetetlen! A kutatások szerint már 36 gyakorlati óra után 21%-kal nőnek meg a kockahasra való esélyeink – ami szuper arány, tekintve, hogy mások éveken át diétáznak és edzenek érte.

Csökkenti a hátfájdalmakat

Nem hiába ajánlják a krónikus hátfájdalmakkal küszködő betegek részére a pilateszt: a legfrissebb adatok szerint ugyanis egy 4 hetes kurzust többet javít az állapotukon, mint egy gerincgyógyász specialista által összerakott edzésterv!

Well&Fit-tipp: Akármilyen jól is hangzik, krónikus hátfájdalom esetén először mindenképpen keress fel egy szakorvost, majd csak utána jelentkezz be pilates órára!

Erősíti a tartást

Lassú, következetes és kontrollált gyakorlatai miatt a pilates nemcsak a hátfájdalmakat csökkenti, hanem gerinc tartását is javítja. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az órák olyan puha és vastag matracon vannak tartva, melyek minden terhelést levesznek a hát- és a térdízületeiről.

Tudtad? Egy pilates reformátor 10-szer olyan vastag, mint egy jógamatrac!

Segít a fókuszálásban

Nyilvánvaló pozitív fiziológiai hatásai mellett a pszichénket is jelentősen javítja a pilates: segít a fókuszálásban, optimalizálja a bennünk lévő stressz szintjét, kiegyensúlyozza a légzésünket és a koncentrációképességüket is növeli, ha heti legalább kétszer alkalmazzunk a pilates órán tanultakat.

Fejleszti a szexuális életet

Minden egyes alkalommal, amikor az instruktorod a medencefenékhez kapcsolódó gyakorlatot javasol, fejleszted a nemi életed! Bár elsőre furcsán hangozhat, a medencefenék-izmai nagy szerepet játszanak az orgazmus intenzitása és tartóssága során.

Növeli az állóképességet

Erős vázizmok nélkül nem lehet alakot formálni, ezért, ha belekezdesz a pilatesbe, minden más edzésterv, gyakorlat és sport is menni fog! Pár hát pilatesezés során gyorsabban fogsz tudni futni, könnyebben fogod végezni a felüléseket és a lépcsőzéstől sem fogsz kifáradni – már csak ezért is megéri kipróbálni!

Hajlékonyabbá tesz

Nemcsak a vázizmokat, hanem a testünk belsejében lévő mélyizmokat is erősíti a pilates, ami miatt az izomszalagjaink stabilabbak, nyúlánkabbak lesznek. Sokan mondják, hogy azért nem pilateseznek, mert nem elég hajlékonyak – nos, pont ezért kell elkezdeni! Ha eddig nem voltál akrobata-alkat, meg fogsz lepődni mennyi mindent fog tudni kihozni belőled ez a sportág!

Serkenti az agyműködést

A mozgásforma alkotója, Joseph Pilates szerint a pilates a “gondolkodó ember” sportja – ezzel, ha akarnánk sem tudnánk vitatkozni! A professzionális kutatások szerint már 10 hét gyakorlatozás serkenti az agyműködést, az idegi aktivitást, az emlékező képességet, valamint a kognitív funkciók hatékonyabb működését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X