Főoldal > MOZGÁS > Pilates vs. jóga: Melyik a neked való?

Pilates vs. jóga: Melyik a neked való?

edzésfitneszjógamozgáspilates
0

Írta: and

A pilates-t és jógát sokan egy csoportba sorolják, és ugyan sok mindenben hasonlóak, azért alapvetően

A pilates-t és jógát sokan egy csoportba sorolják, és ugyan sok mindenben hasonlóak, azért alapvetően két teljesen különböző mozgásformáról van szó. Most összefoglaljuk a legfontosabb különbségeket, így könnyebben eldöntheted, melyik az igényeidnek és stílusodnak leginkább megfelelő.

1. Eredet

A jóga Indiából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is gyakorolták. Az évszázadok folyamán számos fajtája alakult ki és terjedt el, a legnépszerűbbek a Hatha, az Ashtanga, Bikram, Kripalu és Vineyasa.

A pilates ezzel szemben viszonylag fiatal sport: a 20. század közepén fejlesztette ki a német Joseph Pilates, aki születése óta angolkórban és ízületi fájdalmakban szenvedett, ezért már korán elkezdett foglalkozni a sport testformáló hatásával. A pilates az utóbbi évtizedekben a sztároknak és profi táncosoknak köszönhetően lett igazán népszerű, akik ezzel a módszerrel erősödtek, és maradtak mégis szuper hajlékonyak.

2. Test és lélek kapcsolata

A jóga és pilates is alapvetően a test és lélek kapcsolatára épül, de a jógánál nagyobb szerepet kap a spiritualitás. Míg a pilates inkább a lélek testgyógyító hatására koncentrál, és a gyakorlatokba épül bele a relaxáció, a jóga órákon külön részt szentelnek a meditálásnak. Ha úgy érzed, szükséged van a szellemi lazításra is, akkor a jógát próbáld ki!

pilates2.jpg ()3. Az órák menete

Mindkét mozgásformának számos verziója létezik már manapság, ezért az órák lefolyása is változatos. De a pilates órák szerkezete azért jóval strukturáltabb, mint a jógaé. Az ezernyi jógagyakorlatot az óratartó szinte kedve szerint variálhatja (kivéve az Ashtanga és Bikram órákat), a pilates-nél viszont általában adott az óraterv. Így ha fontos neked a változatosság, a jóga passzol inkább hozzád. Ha viszont a strukturált, előre kiszámítható órákat szereted inkább, akkor a pilates-t válaszd.

4. Alakformáló hatásuk

Mindkét óratípus azért lett különösen népszerű a nők között, mert úgy erősíti az izmokat, hogy közben a kecsességünket is megőrizhetjük, mivel rengeteg nyújtó gyakorlatot is tartalmaznak. A pilates leginkább a gerincet tartó mélyizmokra koncentrál, így remek, ha a hasizmaidat vagy mély hátizmokat szeretnéd edzeni, esetleg a tartásodon javítanál. A jóga viszont egyenlő arányban erősíti a tested összes izmát, hiszen a különböző pozíciók megtartásához más-más izomcsoportokat használsz. Bár tény, hogy a pilates gyorsabban fejleszti az izmokat, mivel a gyakorlatok is intenzívebb mozgást igényelnek.

Még mindig nem tudsz dönteni? Próbáld ki a kettőt egyben!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X