Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amiről biztosan nem mondasz igazat az orvosodnak

7 dolog, amiről biztosan nem mondasz igazat az orvosodnak

gyógyszerorvosvizsgálat
0

Írta:

Mennyit iszol valójában? Mindig használsz óvszert? Mennyi zöldséget eszel? Ha nem tudod mindig teljesen követni az egészségi szokásokat, néha hiba csúszik a rendszerbe. Üdv a klubban!

Dr. Kristine Arthur amerikai belgyógyász szerint a legtöbb beteg hazudik, amikor ilyen kérdéseket tesznek fel neki. Vagy ha nem is hazudik, a kicsit egészségesebb verziót adja elő, a „cukormázas” változatot.
Íme a 7 leggyakoribb dolog, amiről a betegek füllentenek és az okok, hogy Te miért ne tedd ezt.

1. Az étrendről

Dr. Kristine Arthur szerint a cukorbetegek, magas koleszterinszinttel rendelkezők a legtöbb esetben azt mondják, ők nem esznek semmilyen „rossz” dolgot, miközben a laboreredményeiken egyértelműen látszik, mit fogyasztottak. „Amikor azt kérdezzük tőlük, ettek-e telített zsírokat vagy feldolgozott cukrot, a válasz a legtöbbször nem, és nem értik meg, hogy a labor mindent kimutatott.” Dr. Michael S. Langan belgyógyász felhívja a figyelmet rá, hogy az orvosok nem stresszelni akarnak a kérdésekkel, egész egyszerűen a páciens egészségének megőrzését, a betegségek kockázatának csökkentését szeretnék, fontos, hogy elmondd neki, mit ettél.

2. Az alkoholról

Az egészségügyben dolgozók tisztában vannak vele, hogy ha valaki azt mondja, heti 2-3 pohár italt iszik meg, akkor az napi 2-3 poharat jelent. Teri Dreher ügyvédnek például számtalan olyan esettel volt már dolga, hogy a hozzá kerülő ember azt mondta, ivott egy pár pohárral itt vagy ott, a családja szerint viszont szinte egész nap részeg. Arthur szerint az őszintéség a legfontosabb, nyugodtan el lehet mondani az orvosoknak, hogy mennyit iszunk, hiszen a máj értékeiből ez is egyértelműen kiderül, kár takargatni.

3. A tünetek súlyosságáról

Dr. Kashif Ali onkológus arról számol be, hogy ha a tünetek súlyosságáról kérdezi a betegeit, gyakran hazudnak neki, mert attól félnek, a tünetek a kezelés leállítását eredményezik. Bizonyos esetekben azonban az adag csökkentésével vagy másik kezelésre való váltással megoldódna a probléma, a páciens mégsem mondja el őszintén, mit érez. Főként az idősek esetében a dolog fordítottja is fennáll, mert úgy érzik, az orvos nem figyel rájuk eléggé, ezért eltúlozzák a tünetek súlyosságát. Igaz, hogy az orvosok sokszor sietnek, úgy tűnhet, nem figyelnek oda a betegekre, ezért azok a tüneteket radikálisan felnagyítják.

4. A gyógyszerekről

Ez a legrosszabb, amit csak tehetsz. Amikor az orvos megkérdezi a beteget, bevette-e a gyógyszereit, a leggyakoribb válasz az, hogy igen – állítja Arthur. Némi utánakérdezés után azonban kiderül, hogy kifelejtett egy pár adagot, esetleg nem ment el a gyógyszertárba, hogy kiváltsa azt. Akár az is kiderülhet, hogy már több héttel, esetleg hónapokkal ezelőtt abbahagyta a szedését, a kontroll előtti pedig pár napban pedig újrakezdte. Az orvos nem akar neked rosszat, amikor felírja a gyógyszereket. Ha bármilyen problémád van az adott szerrel, például rossz közérzet, álmosság, hányás, esetleg túl drága, mondd el az orvosnak, hogy együtt kereshessetek megoldást.

5. A védekezésről

Dr. Sherry Ross nőgyógyász azt mondja: „a leggyakoribb, amit a páciensektől hallok, hogy ők mindig, minden körülmények között használnak óvszert, még akkor is, ha hosszú távú kapcsolatban élnek”. Az óvszer a legjobb módja, hogy megelőzd a szexuális úton terjedő betegségeket, HIV-fertőzést, HPV okozta betegségeket, nem kívánt terhességet és méhnyakrákot. A nők sokszor nagyvonalúan viselkednek az óvszerrel szemben, hiszen a fogamzásgátló a terhesség esélyét csökkenti, de a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát nem.

6. A drogokról

Itt nem az Advilról és Robitussinról beszélünk. Dr. Philip Werthman, egy termékenységi klinika vezetője szerint a férfiak igen gyakran hazudnak a tesztoszteron szedéséről, amiről pedig igen fontos lenne tudnunk, hiszen csökkenti a termékenységet. A másik, amiről az emberek gyakran hazudnak, az olyan szerek használata, amilyen a marihuana, mert félnek, hogy a feljegyzés befolyással lehet a munkahelyükre, esetleg hivatalos eljárás indul ellenük.

7. A műtétekről

„Mindig meglepődöm, hány beteg vágja rá, hogy nem, amikor arról kérdezem őket, volt-e valaha bármilyen műtéti beavatkozása.” – mondja Dr. Nieca Goldberd sebész. Elképzelhető, hogy már nagyon régen volt, a beteg pedig szeretné úgy beállítani, mintha meg sem történt volna, ha bármilyen komplikáció lép fel, az orvosnak tudnia kell arról, hogy milyen előzetes beavatkozáson esett át a beteg, mert hatékonyabban tud segíteni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X