Főoldal > EGÉSZSÉG > Máriatövissel az egészséges májért

Máriatövissel az egészséges májért

egészséggyógynövénymájmájvédőmáriatövisméregtelenítéstisztítókúra
0

Írta:

Sok gyógynövény segítheti a szervezeted méregtelenítését, de van egy, amelynek májvédő szerepe kiemelkedő: ez a máriatövis, ami több ezer éve gondoskodik arról, hogy támogassa a máj, a vese és az epehólyag egészségét.

Mérgezéseket gyógyítottak vele

Már az ókorban is ismerték. A XV. században a bencések rájöttek, hogy különösen mérgezések esetén gyógyító hatású, de csak évszázadokkal később, a XVIII. század gyógyítói elevenítették fel újra hasznos tulajdonságait. Leginkább Európa déli részein fordul elő ez a tövises levelű, lila fészekvirágzatú gyógynövény. Érdekessége, hogy az idők során az ember többféleképpen használta: először kiszárítva tüzelőanyagként, majd csak ezután ismerték fel a gyógynövény erejét.

Hasznos összetétele

A máriatövis gyógyászatban alkalmazott termése tartalmazza legfontosabb hatóanyagát: a szilimarint, mely lényegében három flavonoid keveréke. Egyéb keserűanyagok, illóolajok és E-vitamin is található benne, de mégis a szilimarin a legfontosabb. Ez az anyag úgy védi legfőbb méregtelenítő szervedet, a májat a mérgektől, hogy egyrészt serkenti a mérgek lebontását, másrészt aktivizálja a májsejtek gyógyító mechanizmusait, és az új májsejtek képződését. Serkenti az epetermelést, ezáltal segíti a zsírok lebontását is. És a máriatövis véd a sugárzás, valamint a vastúlterhelés káros hatásaival szemben is.

Így használd

Ahogy a legtöbb gyógynövényt, úgy a máriatövist is használhatod akkor is, ha egészséges vagy. Nem csak gyógyít, de meg is előzi a bajt. Ha úgy érezed, hogy életmódod, esetleg a munkád miatt több méreganyaggal terheled meg a szervezeted, mint az tanácsos lenne, akkor érdemes egy kúrát csinálni. Évente egy-két alkalommal esedékes lehet, és a máj egészséges működése máris biztosítva. A máriatövis-tea töménysége azonban nem a legerősebb. Teaként csak emésztést segítő hatása érvényesülhet, ugyanis a hatóanyag nagyon rosszul oldódik a vízben. Ha májvédő- és májregeneráló hatását is szeretnéd kihasználni, csak a nagy adag szilimarint tartalmazó kivonatok, cseppek és kapszulák bizonyulnak hatásosnak, melyeket keress a drogériákban.

Jó tudni!

A legújabb kutatások már azt is igazolták a máriatövis gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. De, ami ennél is fontosabb, és sosem árt tudni, hogy még a gyilkos galóca által okozott életveszélyes mérgezéskor is segít, ugyanis az infúzióval bevitt máriatövis-kivonat gyorsabban tudja a gomba mérgeit lebontani a májban, ezáltal megakadályozza a májsejtek pusztulását.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X