Főoldal > EGÉSZSÉG > Így értelmezd a laborlelet eredményeit!

Így értelmezd a laborlelet eredményeit!

diagnózislaborleletvérképvizsgálatvérvételvizelet
0

Írta:

Láz, hasfájás, hányás vagy bármilyen egyéb fizikai tünet esetén a szakorvos elküld vérvételre, hogy felállíthassa a pontos diagnózist, és amennyiben szükséges, felírhassa a megfelelő gyógyszert.

Mit mutat a véred?

A laboratóriumi vérvizsgálat az egyik leggyakoribb módszer a testben zajló biokémiai folyamatok megismerésére és a különböző anyagcsere-folyamatok, enzimek, hormonok, fehérjék aktuális állapotára – mondja Dr. Molnár Péter háziorvos.

A vizsgálatra általában reggel, éhgyomorra kell jelentkezned, melyet később a háziorvos, vagy a beutaló szakember kiértékel. A diagnosztizálásra szolgáló eszközök vonatkozásában laboronként eltérőek lehetnek az eredmények, ám ha nőgyógyászati, belgyógyászati, szív- vagy keringési problémákkal küzdesz, az értékek egyértelmű magyarázattal szolgálnak.

Wellness Cafe tipp:
Szakértőnk véleménye szerint 1-2 évente érdemes megcsináltatnod bizonyos szűrővizsgálatokat.

Kis vérképvizsgálat

A módszer a mennyiségi vérkép normál értékeit mutatja, ahol a vértesteket, a vérsejteket, a vérfestéket, a vérlemezkéket és a haematocritot vizsgálják. A vörösvértest fő alkotóelemeit különböző fehérjék alkotják. Férfiaknál a vörösvértest-szám normál értéke 4,5-5,9 millió/mikroliter, míg nőknél 4,0-5,2 millió/mikroliter. Ha a sejtek száma túl alacsony, utalhat a fenti összetevők hiányára, míg a magas érték vörösvértest-szaporulatra.

ver2.jpg ()

A haemoglobin a vörösvértest oxigénszállításért felelős, így egyben „legfontosabb” alkotórésze. Átlagértéke nőknél 120-160 g/l, férfiaknál 140-180 g/l. A hematokrit (HCT) a vér „szilárd” (az összes vörös- és fehérvérsejt együttesen) részének a teljes vérmennyiséghez (összes sejt és vérplazma) mért hányadát jelzi, normál értéke nőknél 0.36 – 0.47 L/L, férfiaknál 0,42 – 0,5 L/L között mozog. Ha a diagnosztizált érték magasabb, a vér a kelleténél sűrűbb, a vérlemezke (trombocita) száma pedig 140–440 G/l (G=109) között tekinthető megfelelőnek.

A vörösvértest-süllyedés normálértéke férfiaknál 15 mm/h, nőknél 20 mm/h alatt van. A magasabb értékek hátterében gyulladás, vashiány, vérszegénység, vagy rosszindulatú daganat húzódhat, míg az alacsony értékek mögött a vér egyes betegségei állhatnak. Ezek pontos kiértékelését mindig az adott panaszok és a tünetelőzmények, illetve a többi laborparaméter határozza meg. A vércukorszint állandóan változó tényező, és ha a vizsgálatra nem éhgyomorral érkezel, ennek szintje a vártnál jóval magasabb lehet! A vércukor normál értéke 3,5-6,0 mmol/liter. A magasabb érték hátterében cukoranyagcsere betegség állhat.

A csontvelőben és nyirokcsomóban képződő fehérvérsejtek többek között a szervezet fertőzésekkel szemben való ellenálló-képességét jelzik; normálértékük 4,1-11.3 G/l. A csökkenő tendencia mutathatja, hogy tested fogékonyabb a vírusokra, míg a növekvő szám bakteriális, gyulladásos eredetű betegségeket, vagy akár leukémiát jelezhet. Fontos tudnod azonban, hogy egy normál laborvizsgálattal nem állapíthatóak meg egyértelműen a súlyosabb betegségek.

A vérben lévő koleszterin és triglicerid fontos szerepet játszik a szervezet hormonális- és emésztőrendszeri működésében, ám mindenkinek más a célértéke – mondja Dr. Molnár Péter.

Enzimek

A szervezetben lévő kb. 2500 féle enzim olyan fehérje, mely felgyorsítja a különféle kémiai folyamatokat, ezért is hívjuk őket biokatalizátoroknak – tájékoztat szakértőnk. A vese működését fehérje-anyagcsere vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni. A karbamid határértéke 1.30 – 8.3 mmol/l, a kreatininé nőknél 44 – 96, férfiaknál 53 – 106 mikromol/l, a húgysavé nők esetén 142 – 336, míg férfiaknál 210-406 mikromol/l.

A májenzimek értéke emelkedhet, ha viszonylag gyakran, és sok alkoholt iszol. A GOT normál értéke nőknél 18 – 31 Unit/l, férfiaknál 33-ig, a GPT értéke nőknél 8 – 31 U/l, férfiaknál 40-ig terjed.

Wellness Cafe tipp:
Ne feledd, hogy a laborleleten feltüntetett referenciaértékeket számos tényező (nem, életkor, táplálkozás, gyógyszerek) nagymértékben befolyásolja.

A vizelet diagnosztizálása

Ha orvosod vizeletmintát kér tőled, célszerű mindig az első reggeli, ún. középsugaras vizeletet leadnod, mivel ez adja a legpontosabb képet. A teljes vizeletvizsgálat a vizelet fajsúlyát, annak pH értékét, fehérjetartalmát, illetve számos egyéb összetevőjét elemzi.

A vizelet Ph-értékét a táplálkozás valamelyest befolyásolja, mely normál értéke 5-8 közötti. A vizelet-fajsúly mutatója (normálisan 1003-1030) annak függvényében is változhat, hogy mennyit iszol. Ha a vizeletben lévő cukor pozitív, átfogó vércukorvizsgálat szükséges, a keton értéke normál esetben negatív.
Az urobilinogén betegség nélkül is megjelenhet a vizeletedben, mely egészséges szervezetnél negatív. A pozitív nitrit a testben esetlegesen jelenlévő baktériumok vagy vírusok meglétére utalhat.

Wellness Cafe tipp:
Bővebb információkat a laboreredményekről találhatsz még: Házipatika Laboreredmény értelmező


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X