Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 különös dolog, ami kiderülhet a véredből

8 különös dolog, ami kiderülhet a véredből

laborvizsgálatvérvérvételvérvizsgálat
0

Írta:

Koleszterinszint, vörös- és fehér vérsejtek száma, tápanyagok szintje, depresszió, terhesség. Ezeket mind ki lehet mutatni a véredből. De nem csupán ennyit. A véredből olyan dolgok mutathatók ki, amik eszedbe sem jutnának!

1. Az igazi korod

A „kronológiai korod”, ami azt mutatja, mennyi ideje születtél, nem feltétlenül egyezik a „biológiai koroddal”. Utóbbi azt mutatja, hogy a tested, a szerveid, az ereid mennyire használódtak el, milyen korú csoportba tartozol. Előfordulhat ugyanis, hogy egy 52 éves ember „biológiai kora” csupán 48, mert egészségesen táplálkozik, rendszeresen mozog és odafigyel magára.

2. Esélyed az Alzheimer-kórra

Ma már akár 10 évvel korábbra képes az orvostudomány megállapítani, hogy Alzheimered lesz-e, vagy sem. A fehérjék egy kis csoportjának szintjéből ugyanis az orvosok tudnak következtetni a betegségre a tünetek megjelenése előtt akár 10 évvel. A kutatások még folynak, de a kezelés minél előbbi elkezdése sarkalatos lehet az Alzheimer-kór esetében.

3. Agyrázkódásod van-e

Az agyrázkódással és minden traumatikus fejet érő ütődéssel a legnagyobb probléma az, hogy a tünetek megjelenésének ideje kiszámíthatatlan. Az amerikai focisták, bokszolók és egyéb fejsérülést szenvedők esetében nagy a kockázata, hogy a tünetek csupán napokkal a trauma után jelentkeznek, ami hirtelen halálhoz, a szellemi képességek csökkenéséhez vezethet. Egy gyors vérvizsgálat után az orvosok bizonyos fehérjékből képesek az agyrázkódást diagnosztizálni, ami a páciens esélyeit jelentősen növeli.

4. Dehidratált vagy

A dehidratáció komoly stresszt jelent a szívedre, fáradtságot, kedvetlenséget és nehézkes gondolkodást eredményez. A felnőtt emberek 20%-a folyamatosan dehidratált állapotban van, a napi folyadékbevitelük nem éri el a 2 litert. A véred tanúskodik arról, hogy mennyire vagy hidratált.

5. A szomorúságod szintje

Még az orvosok, szakemberek számára sem minden esetben egyszerű megkülönböztetni a depressziót az egészséges rosszkedvtől. Pár éve még azt mondták, a vérből lehetetlen kimutatni a kedélyállapot szintjét. Egy friss ausztrál tanulmány szerint az agy által termelt vegyi anyagok, melyek a vérben is megtalálhatóak, a csökkent kedélyállapotot megbízhatóan igazolni tudják.

6. Minden eddigi megfázásod

Akár egy nyilvántartás, a véred elraktároz valamit minden eddigi vírusról, megfázásról, amiben csak részed volt. A betegségek ellen ugyanis antitesteket kezd el termelni a szervezet, éppen ezért nem kaphatod el a bárányhimlőt újra (vagy csak nagyon ritka esetben).

7. Az alkoholizmusa való hajlamod

Egy speciális vérvizsgálat segíthet felderíteni az alkoholizmusra való hajlamot az olyan embereknél, akiknél ennek biológiai hajlamról van szó. Megfigyelték ugyanis, hogy az emberek egy csoportjánál az alkoholbevitel a vér összetételében más változásokat mutatott a többiekénél. Az eredmény hozzásegítheti az orvosokat a pontosabb és hatékonyabb kezeléshez.

8. Nem tudod kezelni a szorongást

A szorongás egy mentális zavar, melyet az aggódás vagy stressz vált ki, befolyásolja a kedélyállapotot, a vérnyomást és a szívre is terhet jelent. Friss kutatások szerint azonban a szorongás szintje kimutatható a vérből, mivel egy bizonyos fehérje szintje utal rá. Nem csupán maga a szorongás, de arra is tudnak következtetni az orvosok a vérből, hogy mikor válik kezelhetetlenné a páciens számára a szorongása.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X