Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 furcsa jel, hogy vashiányos vagy

6 furcsa jel, hogy vashiányos vagy

ásványi anyagegészséglaborvizsgálatvasvashiány
0

Írta:

A vashiány nagyon sok emberre jellemző, és fura dolgok is történhetnek a testeddel, ha nem juttatsz a szervezetedbe elegendő vasat.

A vas az étrendünk egyik legfontosabb része, mivel különböző fehérjéknek segít abban, hogy oxigént szállítson a sejtekhez. A valóság azonban az, hogy az emberiség nagy része nem jut elegendő vashoz. A vas világszerte a legelterjedtebb nyomelem, ami hiánybetegséget okoz. Valójában a WHO adatai szerint a 1,62 milliárd anémiás ember él, ami a föld népességének majdnem a fele. Az anémia olyan állapot, amelyben az egészséges vörösvértestek hiánya mutatkozik meg, amelyet a vashiány okoz.

A legtöbb embernek nem jelentene gondot, hogy elegendő vasat vegyenek magukhoz egy olyan étrend keretei közt, amely tartalmaz állati eredetű termékeket, mint vörös hús, halak és szárnyasok.  A vashiány leginkább a terhes nőket, az erős menstruációtól szenvedőket, a gyakori véradókat, a kicsi gyerekeket, a vegetáriánusokat és a vegánokat érinti.

A valódi vashiány három fokozatban fordul elő, a legnagyobb fokozat az anémia, amiben nem áll rendelkezésre elegendő vas a testben a hemoglobin előállítására (ez a protein szállítja az oxigént a szövetekhez). Ez okozza a vörösvértest számának esését, amely általában fáradtsághoz, szédüléshez, sápadtsághoz, szapora lélegzetvételhez vezet.

A testünk furcsa tüneteket produkál, ha komoly vashiányban szenved. Az általános tüneteken túl felsorolunk 6 szokatlan jelet, amelyek vashiányra utalnak.

Különös étvágy ehetetlen dolgokra

Ha gyerekkorunkban földet ettünk, valószínű vashiányban szenvedtünk. A kutatók még mindig nem találtak választ arra, hogy az erősen vashiányos emberek miért sóvárognak gyakran nem ehető dolgok után, mint kosz, agyag, kukoricakeményítő, szilárd festékdarabok, kartonpapír és takarítószerek. Ezt a jelenséget pica-nak nevezik, és nehéz nyomon követni, mivel az emberek szégyellik bevallani, hogy ilyen fura függőségekkel élnek. Kisgyerekeknél és terhes nőknél gyakori, de esettanulmányok tanúsítják, hogy idősebb felnőttek is megtapasztalhatják a pica-t. Ha ehetetlen dolgokra támad étvágyunk, a vasraktárak feltöltésével enyhíthetünk ezen

Törékeny, kanál-formájú körmök

Bár a körmeink nem tartoznak szorosan a testünkhöz, mégis sok mindent elárulnak az egészségről. A gyenge töredező körmök vashiányra utalhatnak. A kanál formájú körmök úgy néznek ki, ahogy a nevük is mutatja, a körömágy bőrétől elválik a köröm, és kanál formájú lesz. Ezt az állapotot trauma is okozhatja (pl. valami összepréseli az ujjat), vagy kőolaj alapú oldószerek, vagy egyéb anyagok. Ezért az orvosok azt ajánlják, hogy a tünet jelentkezésekor vérvétellel ellenőrizzük a vas mennyiségét testünkben, mivel másra is utalhat.

Kirepedezett, száraz ajkak

Mindenki ismeri a kirepedezett ajkak érzését, mert a kemény telek, a száraz levegő a lakásban, az a szokás, hogy megnyaljuk a szánkat, gyakran teszi repedezetté a bőrünket.  A vashiányos emberre jellemző, hogy a szájuk sarka bereped, amelytől nehézkessé válhat az evés, a mosolygás, vagy még a kiabálás is. Egy kutatás igazolja, hogy 82 ilyen eset mögött 35 embernél vashiány is fennállt, amely esetekben a száj repedésének krémmel való kezelése nem oldotta meg a problémát, csakis a háttérben meghúzódó vashiány kezelése vezetett végleges gyógyuláshoz.

48877439 - blood cells background, 3d illustration

Állandóan mozgó lábak

Ha valaha is ültünk egy székben hosszasan, és szükségét éreztük annak, hogy mozgassuk a lábunkat, akkor tudjuk mi a nyugtalan láb szindróma – azzal a különbséggel, hogy aki ebben szenved, annak folyton mozgatnia kell a lábát. Úgy írják le ezt az érzést, mint égő, rángatózó, bizsergő érzés, vagy ahhoz hasonlítják, mintha rovarok másznának a lábban. Az orvosok máig nem tudják, hogy mi okozhatja ezt az érzetet, de vashiányt feltételeznek a háttérben. Egy 2013-as tanulmányban 251 vashiányos emberből 24 szenvedett nyugtalan láb szindrómában is.

Furán megdagadt nyelv

A másik nem annyira nyilvánvaló tünete a vashiánynak az atrophiás glossitis, vagyis a duzzadt, érzékeny nyelv. A nyelv megdagad annyira, hogy a felszíne látszólag elsimul. A duzzadás a rágásban, a nyelésben és a beszédben is gondot okozhat.  Egy 2013-as kutatás szerint 75 vashiányos ember között 27 százalék atrophiás glossitisben is szenved, szájszárazság és égető érzés kínozza őket, vagy más száj higiénés problémáik is vannak.

Jég utáni sóvárgás

A jég utáni sóvárgás a pica egy különleges formája, pagophagia a neve. Egy onkológiai folyóiratban megjelent cikk szerint a legáltalánosabb tünete a komoly vashiánynak. Bár a jég utáni sóvárgás okai nem tisztázottak, néhány kutató azt állítja, hogy a jég rágcsálása fokozza az éberséget a vashiányos emberekben, akik egyébként jellemzően lomhák és fáradtak, valamint a duzzadt nyelvüket megnyugtatja.

Hogyan vigyünk elegendő vasat a szervezetünkbe?

Ha a fenti tünetek ismerősek, vagy több is jelen van egyszerre, akkor tanácsos időpontot kérni az orvosnál – mindeközben legyünk tudatában annak, hogy ezek csak bizarr jelek, amelyek a vashiányhoz kötődnek. Ha fáradékonyabb az ember a szokásosnál, erőlködve lélegzik sétakor, vagy a lépcsőn felfele menet, szédül, gyenge, akkor feltehetően vashiányos.

Ezekben az esetekben vérvételre van szükség, addig nem tanácsos vasat szedni, amíg nem állapítják meg a vashiányt, a túlzott vasbevitel veszélyes lehet, mivel kellemetlen mellékhatásokat okozhat: gyomorfájást, hányást, székrekedést, de akár májkárosodást is.

Figyeljünk arra, hogy elegendő vasat fogyasszunk. A 19-50 év közötti nőknek napi 18 milligramm az ajánlott, terheseknek 27 milligramm. A férfiaknak 8 milligramm vasra van szükségük naponta. Ezt a mennyiséget könnyen elérhetjük, ha állati eredetű termékeket fogyasztunk, mint az osztriga, a marhahús , a hal és a csirke. C vitaminban gazdag ételekkel párosítsuk (például spricceljük le a salátánkat citromlével), hogy segítsük a vas felszívódását – mondja a kutató. Ha kávézunk vagy teázunk, akkor ügyeljünk arra, hogy egy órával evés előtt ne fogyasszuk ezeket az italokat, mivel gátolja a vas felszívódását.

Tipp vegánoknak és vegetáriánusoknak: a napi bevitel 1,8-szorosát kell megcélozniuk, egy nőnek 32 milligramm vasra van szüksége. A nyomelemet a babban, a zöld levelű növényekben és a fekete csokiban is találunk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X