Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek az egészség legfontosabb számai, amiket tudnod kell!

Ezek az egészség legfontosabb számai, amiket tudnod kell!

betegségegészséggyógyuláskoleszterinlaborleletvércukorvérnyomás
0

Írta:

Tudod fejből a személyi számod? Az előző telefonszámod? Vagy esetleg a mostanit sem tudod papír nélkül? Az egészséges életnek is megvannak a számai, például a vérnyomás, vércukor-szint, koleszterinszint értékei.

Fontos, hogy ismerd ezeket az értékeket, így akár otthon is megmérheted, rendben van-e minden. Megmutatjuk a legfontosabb értékeket, melyeket mindenképpen illik ismerni.

1. Vérnyomás: 120/80

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is szokták nevezni, mivel szinte tünetmentesen teszi tönkre a szervezeted. Ha a vérnyomásod túl magas, nem is veszed észre, hogy valami nincs rendben, ameddig baj nem történik. Nagyon fontos, hogy ha magas a vérnyomásod, az orvos pedig felír gyógyszert, azt beszedd, még akkor is, ha egyébként jól érzed magad.

2. Koleszterin: <200

Akárcsak a vérnyomás, a koleszterin is két értékből áll, mivel LDL és HDL koleszterinszintről is beszélünk. A két értéknek együtt nem szabad meghaladnia a 200-at, azonban az ideális eset az, ha az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintje 100 alatt, míg a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintje 60 felett van.

3. Pajzsmirigy/ TSH: 0,4-4,5 mU/L

Statisztikai adatok szerint 10-ből 1 ember – legtöbb esetben nő – tapasztal valamilyen pajzsmirigy-problémát élete során. A tünetek egészen eltérőek a levertségtől kezdve a székrekedésen át egészen a fogyásig és krónikus fáradtságig terjednek. A TSH, vagyis a „pajzsmirigy-stimuláló hormon” a pajzsmirigy egészségét legkönnyebben kifejező érték.

4. Vércukor: <5,7

A vércukor-teszt azt méri, hogy a véráramban mennyi glükóz kering. Egy egészséges szervezet nagyon komolyan szabályozza a glükóz szintjét, de ha elromlik a szabályozó rendszer, cukorbetegség alakulhat ki. Ha a vércukormérés során tapasztalt érték 5,7-6,4 között van, akkor ún. prediabéteszről beszélünk.

5. Csontsűrűség: -1 és 1 között

Ez a teszt azt méri, a csontozat mennyire sűrű, mekkora az esélye a csontritkulásnak, esetleg csonttörésnek. 65 év feletti nőknek a vizsgálat évente javasolt, míg fiatalabbaknak csak abban az esetben, ha csonttörést szenvedtek, illetve volt precedens csontritkulásra a szűk családban.

, Image: 161081401, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

6. Derékbőség: <90 cm

Nos igen, a legtöbb nő nem szereti méregetni a derekát, mert amúgy is „kövér vagyok” – gondolja. Most azonban nem csupán az esztétikum a tét, hanem az egészség is. Ha a derékbőség meghaladja az egészséges szintet, az komoly betegségek előjele lehet, például szívbetegség, cukorbetegség és emésztőrendszeri zavarok.

7. Vérkép: 1/év

Ez a vizsgálat méri a vörös- és fehérvérsejtek, vérlemezkék, hemoglobin és számtalan más dolog szintjét a vérben. Egy ilyen vérvizsgálatból nagyon sok dolgot ki lehet mutatni, például vashiányt vagy fertőzést. Ez a vizsgálat túl sok számértéket termel ahhoz, hogy mindet meg tudjuk osztani, de az igazi számmisztikát kedvelőknek azt tudjuk mondani: 1, azaz évente érdemes elmenni a laborba, és csináltatni egy teljes vérképet.

Ezeken a fontos vizsgálatokon kívül vannak még olyan vizsgálatok, melyek életkorból, kórtörténetből és életvitelből adódóan javasoltak. A menopauza közeledtével például érdemes egy májfunkciós- és kreatinin (vesefunkciót mérő)-tesztet végeztetni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X