Főoldal > EGÉSZSÉG > Chia mag: barát vagy ellenség?

Chia mag: barát vagy ellenség?

chia magsuperfood
0

Írta:

Te is szívesen készítesz chia magból reggelit vagy desszertet? Akkor bizonyára meglepődve olvastad az elmúlt hetekben, hogy az eddig népszerű superfood akár komoly emésztőrendszeri panaszokat is okozhat. Nyugi, azért nem kell teljesen lemondani a kedvencedről!

A chia mag nagy arányban tartalmaz rostot, ásványi anyagokat, fehérjét, omega-3, omega-6 és esszenciális zsírsavakat. Finom, egészséges és tápláló, hosszú időre telítettség érzést okoz, így szuperül kiegészítheti a diétádat. Kimondottan magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, tisztítja a beleket, csökkenti a vér lipid- és koleszterinszintjét, és természetes módon szabályozza a vércukorszintet.

Na, de akkor hol a bibi?

A chia mag forgalmazását még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is szigorúan szabályozza. Kiemelik, hogy káros egészségügyi hatásai lehetnek, a magas rosttartalom ugyanis csak kis mennyiségben segíti az emésztést. Nagy mennyiségben azonban eltömítheti a beleket és gyomorpanaszokat okozhat. Éppen ezért a fogyasztás mértékét napi 15 grammban maximalizálják – ha nem szeretnél hasgörcsöket, akkor érdemes ezt betartanod.

Figyelj az allergiákra is: ha érzékeny vagy a szezámmagra vagy a mustárra, akkor óvatosan a chiával, mert keresztallergiás reakciót okozhat. Nagyon fontos továbbá, hogy ne edd szárazon, magában a magokat, a chia jellegzetes tulajdonsága ugyanis, hogy víz hatására többszörösére növekszik. Így ha eszel egy kanál chia magot, majd iszol rá egy pohár vizet, a chia már a gyomorba érés előtt dagadni kezd – ezt inkább ne csináld! Fogyasztás előtt legalább fél órával áztasd be vízbe, gyümölcslébe, turmixba vagy joghurtba, és akkor kezdj neki, ha már megduzzadt.

Fogyaszd okosan!

  1. Válaszd a jó minőséget! A magok alapvetően fekete vagy fehér színűek, ne vásárolj ott, ahol chia elnevezéssel barnás vagy világos színű magokat árulnak.
  2. Igyál megfelelő mennyiségű vizet! A magas rosttartalmú táplálkozás egyik fontos kritériuma a kellő folyadékbevitel. Télen-nyáron legalább napi két liter folyadékot vegyél magadhoz!
  3. Áztasd be a chiát fogyasztás előtt, sütemények készítéséhez pedig használhatsz őrleményt is – ilyen formában könnyebben emészti a gyomor. Ne edd magában, szárazon a magokat!
  4. Tartsd be a javasolt mennyiségi előírást: 15 grammnál ne fogyassz többet naponta.

A cikk a Wellandfit magazinban jelent meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X