Főoldal > EGÉSZSÉG > Többé ne párosítsd ezeket az ételeket

Többé ne párosítsd ezeket az ételeket

életmódétkezésveszélyes ételpárok
0

Írta:

Első hallásra finom és egészséges párosnak tűnnek, de az alábbiakat jobb, ha az érzékeny gyomrúak külön-külön fogyasztják – méghozzá ezért.

1. Banán és tej

Ki ne lenne oda egy mennyei banánturmixért? Naná, hogy a legtöbben azonnal lecsapnánk rá. De a szakértők szerint jobb, ha mégsem tesszük, mert ennél jobban kevés étel vagy ital terheli meg a gyomrot. Ha mégsem tudnál neki ellenállni, szórd meg fahéjjal vagy szerecsendióval, hogy stimuláld emésztőrendszeredet.

2. Gyümölcslé tejjel és gabonapehellyel

A tej kazeintartalma és a narancslé savtartalma olyanok, mint a Dallasban Ewingék és Barnes-ék – összetűznek, aminek nincs jó vége. Ezért, ha együtt fogyasztod a tejet, a gabonapelyhet és a narancslét, az emésztőrendszeredben kölcsönhatásba lépnek: a tej megalszik, és a gabonapehelyben lévő enzim lebomlik. Hogy ezt elkerüld, idd a narancslédet egy órával a tejes-müzlis reggelid előtt vagy után.

3. Sajt és bab

Csípős szósz, guacamole, bab és sajt – ezektől olyan isteniek a mexikói kaják. Akinek viszont gyengébb a gyomra, annál puffadás, fokozott gázképződés és egyéb emésztési probléma követheti a mennyei étkeket. Szakértők szerint a babtól önmagában nem fújódunk fel, de figyeljünk arra, mivel párosítjuk – a sajtot lehetőleg mielőbb vegyük le a listáról.

4. Sajt és hús

Bár valóságos ízorgiát hoznak létre, amint eggyé válnak a szánkban, érzékeny gyomrúaknak mégsem ajánlott a húsok és sajtok együttfogyasztása, mert ezeket a magas fehérjetartalom miatt nehéz lehet megemészteni így együtt.

5. Paradicsom és tészta

Sokunk kedvencei az olasz tésztaételek, például a bolognai spagetti – tészta sok sajttal, paradicsommal, darált hússal. Ha viszont az érzékeny gyomrúak táborát erősíted, akkor jobb, ha egyszerű pesto szószra cseréled a bolognait. Mert hogy a paradicsomban lévő savak kölcsönhatásba lépnek a tésztában lévő enzimekkel – gyengítik azokat -, és megalvasztják a sajtban lévő tejet. Emellett a szénhidrát és a hús sem a legjobb kombináció azoknak, akiket megvisel, ha nehezen emésztenek meg bizonyos ételeket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.