Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi szuperétel a kefir

Igazi szuperétel a kefir

diétafogyáskefirprobiotikum
0

Írta:

A kefir egy élő kultúrákban gazdag ital, fogyasztásának hazánkban nagy hagyománya van. A benne lévő egészséges baktériumok, probiotikumok az egész szervezetre jó hatással vannak, segítik az emésztést, gátolják a káros baktériumok növekedését, sőt, a kefirfogyasztás még K- és B12-vitaminnal is gazdagítja a szervezetet.

Elősegíti a fogyást

Mindenképpen fogyassz kefirt, amennyiben fogyni szeretnél, mert 1 csésze mindössze 110 kalóriát és 2 gramm zsírt tartalmaz. A kutatók szerint a sok tejterméket fogyasztók sokkal több zsírt veszítettek, mint a tejterméket nem fogyasztók. A kefir eleinte ugyan puffaszt, mivel gyorsítja az emésztést, rendszeres fogyasztás mellett azonban csökkenti a gázképződést. Hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és még az édességek utáni sóvárgást is csökkenti.

Laktóz-intolerancia mellett is fogyasztható

Azok számára, akik nehezen bontják a laktózt, a kefir rengeteg szuper élesztőt, baktériumot és laktáz enzimet nyújt. Bár a kefir alapja a tej, a folyamatos erjesztés során szinte laktózmentessé válik. Laktózérzékenyek esetében a kefir rendszeres fogyasztása csökkenti a gázképződést, hasi fájdalmakat, hasmenést.

Rákmegelőző és koleszterincsökkentő

Egyes kutatások szerint a kefir meggátolja a rákos sejtek növekedését. Egy másik tanulmányban pedig arról számolnak be, hogy segít a megfelelő szinten tartani a vérnyomást és a koleszterint. Mivel a kefir egy tápláló élelmiszer, gyakran ajánlják AIDS-ek, krónikus fáradtság szindrómában szenvedők és rákos betegek számára. A jelentős triptofán tartalma miatt nyugtató hatású, de az alvászavarokon, depresszión is segít.

Jó a gyerekeknek

A felnőttek számára nyújtotta előnyökön túl csupán a gyerekek szervezete profitálhat többet a kefir-fogyasztással. Létfontosságú az immunrendszer számára, a gyerekek egészségének védelme és megfelelő agyműködése miatt. Erősíti a csontozatot, fogakat, fokozza az agyagcserét, elősegíti a zsírok hasznosítását, a fehérje és a szénhidrátok feldolgozását. A kefirben nagyon sok a B1-, B12-, D- és K-vitamin, ami létfontosságú az egészséges növekedéshez. A gyerekek idegrendszere, agyműködése és fejlődése szempontjából elengedhetetlen a B-vitamin, a B12-vitamin a vörös vérsejtek előállítását, míg a B1-vitamin a memóriát támogatja. A D-vitamin a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez járul hozzá, a kalcium felszívódását pedig segíti. A véralvadást elősegítő K-vitamint pedig a horzsolások, sérülések miatt különösen fontos a kicsik számára.

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X