Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi szuperétel a kefir

Igazi szuperétel a kefir

diétafogyáskefirprobiotikum
0

Írta:

A kefir egy élő kultúrákban gazdag ital, fogyasztásának hazánkban nagy hagyománya van. A benne lévő egészséges baktériumok, probiotikumok az egész szervezetre jó hatással vannak, segítik az emésztést, gátolják a káros baktériumok növekedését, sőt, a kefirfogyasztás még K- és B12-vitaminnal is gazdagítja a szervezetet.

Elősegíti a fogyást

Mindenképpen fogyassz kefirt, amennyiben fogyni szeretnél, mert 1 csésze mindössze 110 kalóriát és 2 gramm zsírt tartalmaz. A kutatók szerint a sok tejterméket fogyasztók sokkal több zsírt veszítettek, mint a tejterméket nem fogyasztók. A kefir eleinte ugyan puffaszt, mivel gyorsítja az emésztést, rendszeres fogyasztás mellett azonban csökkenti a gázképződést. Hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és még az édességek utáni sóvárgást is csökkenti.

Laktóz-intolerancia mellett is fogyasztható

Azok számára, akik nehezen bontják a laktózt, a kefir rengeteg szuper élesztőt, baktériumot és laktáz enzimet nyújt. Bár a kefir alapja a tej, a folyamatos erjesztés során szinte laktózmentessé válik. Laktózérzékenyek esetében a kefir rendszeres fogyasztása csökkenti a gázképződést, hasi fájdalmakat, hasmenést.

Rákmegelőző és koleszterincsökkentő

Egyes kutatások szerint a kefir meggátolja a rákos sejtek növekedését. Egy másik tanulmányban pedig arról számolnak be, hogy segít a megfelelő szinten tartani a vérnyomást és a koleszterint. Mivel a kefir egy tápláló élelmiszer, gyakran ajánlják AIDS-ek, krónikus fáradtság szindrómában szenvedők és rákos betegek számára. A jelentős triptofán tartalma miatt nyugtató hatású, de az alvászavarokon, depresszión is segít.

Jó a gyerekeknek

A felnőttek számára nyújtotta előnyökön túl csupán a gyerekek szervezete profitálhat többet a kefir-fogyasztással. Létfontosságú az immunrendszer számára, a gyerekek egészségének védelme és megfelelő agyműködése miatt. Erősíti a csontozatot, fogakat, fokozza az agyagcserét, elősegíti a zsírok hasznosítását, a fehérje és a szénhidrátok feldolgozását. A kefirben nagyon sok a B1-, B12-, D- és K-vitamin, ami létfontosságú az egészséges növekedéshez. A gyerekek idegrendszere, agyműködése és fejlődése szempontjából elengedhetetlen a B-vitamin, a B12-vitamin a vörös vérsejtek előállítását, míg a B1-vitamin a memóriát támogatja. A D-vitamin a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez járul hozzá, a kalcium felszívódását pedig segíti. A véralvadást elősegítő K-vitamint pedig a horzsolások, sérülések miatt különösen fontos a kicsik számára.

Fotó: 123 RF


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.

Kövess Facebook-on!
X