Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testeddel, ha két napig 6 óránál kevesebbet alszol

Ez történik a testeddel, ha két napig 6 óránál kevesebbet alszol

alváséhségkevés alvás
0

Írta:

Ha azt hiszed, hogy kihagyhatsz egy-két napot pihentető alvás nélkül, akkor nagyot tévedsz!

Az egészséged egyik meghatározó alapja a megfelelő mennyiségű, pihentető alvás – máskülönben hamarabb találnak rád a betegségek, az idegeid felmondják a szolgálatot, sőt akár még az étvágyad is veszélybe kerülhet.

A szakemberek szerint elég csak két olyan nap, amikor 6-7 óránál kevesebbet alszol vagy egyáltalán nem is alszol és máris kellemetlen tüneteket vehetsz észre magadon.

Overhead view of stressed young woman with hand in hair lying on bed in bedroom

Ügyetlenség

Ha nem alszod ki magad, az a reakcióidődre is hatással lehet, befolyásolhatja a döntéshozatali képességedet és kifejezetten ügyetlenné válhatsz.

Dupla annyi szorongás

Az alvás lehetővé teszi, hogy az idegsejtek kicsit kikapcsoljanak a mindennapos rohanásban, és ha ezt nem kapják meg, azonnal rosszul fog működni a bonyolult hálózat, amit alkotnak. Ingerlékeny leszel, mindent túl gondolsz és túl aggódsz majd.

Gyulladások

Ha a szervezeted nem tud eleget pihenni, az gyulladáshoz is vezethet. Ilyenkor a tested megpróbál védekezni a baktériumok és a vírusok ellen és küzd a túlélésért – vagyis minden mérget ki akar lökni a szervezetedből, hogy valahogy helyettesítse a kimaradt alvást.

Farkaséhség

Ha éjszakázol és másnap fáradtan ébredsz, a szokásosnál éhesebbnek fogod érezni magad a leptin és a gherlin nevű hormonoknak köszönhetően.

Young woman eating burger in a restaurant

via


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X