Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tipp, hogy jobban aludj a legforróbb nyári éjjeleken

4 tipp, hogy jobban aludj a legforróbb nyári éjjeleken

alvásalvásproblémakánikula
0

Írta:

A nyár legmelegebb napjain sokszor művészet jól aludni, néhány könnyű tipp azonban segíthet, hogy jobb legyen az éjszaka.

A forró éjszakákon sokan alszanak el nehezebben, vagy forgolódnak egy egész éjen át. A rossz alvás nem csak fáradtabbá, de stresszesebbé is teszi az embereket, ha pedig nincsen klímánk otthon, még nehezebb lehűteni a hálószobát. A Babaszobának most Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa adott néhány tippet, amivel könnyebb lehet az elalvás.

1. Készüljünk tudatosan az alvásra

Alvás előtt és alatt már lehetőleg ne tartsuk bekapcsolva a televíziót. A villódzó fények mellett ugyan egyszerűbb lehet elaludni, éppen ezek kelthetnek fel rövid alvás után, az agyunk pedig nem tud megfelelően kikapcsolni. Pihenés előtt inkább olvassunk, ez segít lenyugtatni agyunkat.

2. Nyugtassuk le magunkat 

Igyekezzünk elengedni estére a problémákat, próbáljunk meg lenyugodni az alvás előtti órákra. A citromfű tea tökéletes nyugtató lehet az esti órákban, ha pedig éjszaka felébrednénk, igyekezzünk felvenni a lehető legkellemesebb pózt, és próbáljunk meg relaxálni vagy meditálni, hogy hamarabb vissza tudjunk aludni.

3. Teremtsük meg az optimális körülményeket 

A redőnyöket húzzuk le, ha van klíma, hűtsük le vele a szobát az esti órákban (a ventilátor is segíthet), próbáljunk meg az ablakok kinyitásával huzatot csinálni, vagy akasszunk vizes lepedőt a nyitott ablakba.

4. Mellőzzük a serkentőket a kései órákban 

Sem a kávé, sem a fekete tea, de az alkohol és az energiaital sem ajánlott már a délutáni órákban, sőt, még a dohányzás is stimulálhat, ezzel gátolva, hogy este könnyebben aludjunk el.

Mivel a függőségek miatt a szervezet éjszaka is küzd az elvonási tünetekkel, ezért a káros szenvedélyekről való lemondás sokszor önmagában is rendezi az alvászavart

– mondja Dr. Vida Zsuzsanna.

A szakértő szerint amennyiben az alvási problémák nem csak meleg időben, de folyamatosan jelentkeznek, vagy az alvást szorongás előzi meg, éjjel pedig nem bír kikapcsolni az agyunk, mindenképpen érdemes felkeresni egy alvásszakértőt, az alvásproblémák ugyanis számos kezelhető betegséggel lehetnek összefüggésben.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X