Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel a jógagyakorlatokkal lehűtheted magad a melegben

Ezekkel a jógagyakorlatokkal lehűtheted magad a melegben

jógakánikula
0

Írta:

Ebben az irdatlan hőségben mindent megteszünk azért, hogy hűsöljünk. De kipróbálnánk például a jeges italok helyett a jógát?

A jég nem mindig tesz jót

Ugyan kiváló ötletnek tűnik a forróságban jeges italokat inni és hideg ételeket enni, nem biztos, hogy mindig e megoldások felé kéne fordulnunk. Ugyanis, ha túlzásba visszük a hideg táplálék bevitelét, az emésztőrendszerünk “téli üzemmódba” kapcsol, mivel a lecsökkenő hőmérsékletet így értelmezi. Ilyenkor az emésztés lelassul, tartalékolni kezd.

Melegre meleget

Sokan épp a hideg italok ellenkezőjére, a forró teákra és hasonlókra esküsznek, mondván, hogy a meleg időben a testet a legjobban még több meleggel lehet lehűteni. Valamennyi logika van a dologban: hiszen, ha megemelkedik a testünk hőmérséklete, automatikusan elkezdi hűteni magát.

Helyes légzés

De hogy jön ehhez az egészhez a jóga? Nos, mind a hűsölésnek, mind a jógának fontos alapja a helyes légzés: ha elsajátítjuk, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat nyáron. A csak orron át történő légzéssel csökkenthetjük a szervezetből elpárolgó folyadék mennyiségét, tehát nem lesz annyira melegünk. Már csak erre odafigyelni felér egy kezdő jógaleckével.

Hűsölj jógával

Van egy konkrét gyakorlat, a Sitali, ami egy olyan légzőgyakorlat, amellyel gyorsan és hatékonyan felfrissítheted a tested. Ebben a videóban megnézheted, hogyan kell csinálni.

A Jala mudra kéztartással pedig a szomjadat csökkentheted és kiegyengsúlyozhatod a tested vízháztartását. A gyakorlattól fokozódik a nyáltermelés is. A mudra a hüvelyk- és kisujj összeérintésével történik.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X