Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 perc alatt fogyást ígér az új, veszélyes törölközős módszer

5 perc alatt fogyást ígér az új, veszélyes törölközős módszer

fogyástesttartástörölköző
0

Írta:

Az úgynevezett japán törölközős módszer jobb testtartással és gyors fogyással kecsegtet, a szakértők szerint azonban kifejezetten káros lehet alkalmazni.

Az interneten népszerű divatos fogyási praktikákkal nagyon vigyázni kell, egy-egy megoldás ugyanis kifejezetten káros, ha nem veszélyes tud lenni az emberi szervezetre. A közelmúltban az ötperces japán törölközős technika tett szert nagy hírnévre, a rövid leírás alapján pedig nem csoda, miért próbálják ki sokan: a törölközős módszer lényege, hogy a földön fekve hátunk alsó részéhez tegyünk egy felgöngyölt törölközőt, és végezzünk el néhány gyakorlatot, amely elméletileg öt perc alatt beindítja a hasi zsírégetés folyamatát. Furcsán hangzik, ugye?

Cropped shot of a young Asian woman feeling exhausted, wiping sweat with a towel, after doing yoga.

Nem véletlenül, bár ha megnézzük, honnan indult a trend, könnyen rájöhetünk, hogy félreértés eredményéből született. A technikát egy japán kiropraktőr és masszázsspecialista, Dr. Toshiki Fukutsudzi fejlesztette ki, aki eredetileg a rossz testtartásra keresett gyógyírt, megjegyezte azonban a módszerrel kapcsolatban, hogy akár a fogyást is felgyorsíthatja. Utóbbi feltételezést azóta több hivatásos személyi edző is megcáfolta, mondván a tartás miatt laposabbnak tűnhet a has, de súlyvesztési folyamatokat nem indít be.

A Femina cikke szerint nemrég hivatalos álláspontot közölt a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága is, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a törölközős módszer helytelenül terhelheti a tartóizmokat, a nyakigerinc- és a vállízületeket is, könnyen okozhat görcsöket, húzódásokat de akár porckorong-becsípődést is, így a módszer kipróbálása előtt azok, akik gercinferdüléstől szenvednek, átestek csípő- vagy gerincműtéten, esetleg valamilyen mozgásszervi problémával küzdenek, mindenképpen egyeztessenek kezelőorvossal – vagy inkább ne is próbálják ki a kétes eredetű gyakorlatot.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X