Főoldal > EGÉSZSÉG > Az igazi antioxidáns-bomba: szeder

Az igazi antioxidáns-bomba: szeder

antioxidánsszeder
0

Írta:

A szeder tápanyagtartalma gazdag, antioxidánsokban és vitaminokban bővelkedik, emellett számos jótékony hatással bír az egészségünkre. Érdemes nyersen és különböző ételekben fogyasztani.

A szeder egészséges választás a gyümölcsök között, hiszen tápanyagtartalma rendkívül hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és rosttartalma jóval nagyobb. A C-vitamin-tartalma egy kicsit alacsonyabb, ám gazdag antioxidáns flavonoidokban, így segít a sejtek oxidáció miatti károsodásának megakadályozásában.

Már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is jótékony hatásait emlegették. Kalciumban, káliumban, vasban, mangánban és foszforban gazdag, emellett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentve a cukorbetegség kockázatát, és hatékonyan veszik fel a harcot a vírusok ellen. Ezen kívül, fáradékonyság ellen is javasolt alkalmazni.

A málnától eltérően ízének, aromájának és színanyagának összetétele a legnagyobb eltérés, amely megkönnyíti a szüretelést is. Az értékes tápanyagokat tartalmazó gyümölcshúst nem ajánlott süteményekbe „pazarolni”, napjainkban inkább nyersen, turmixként, mártásként vagy lekvárként érdemes fogyasztani. Az ízének köszönhetően joghurtok ízesítésére is kiválóan alkalmas.

A szeder levelét sem érdemes eldobni; teát készíthetünk belőle hasmenés ellen, gyulladáscsökkentő öblögetésre pedig szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére használható. Fontos megemlíteni, hogy csak az érett szedret érdemes leszedni, mivel ez a gyümölcs nem utóérik.

Receptek:

Egészséges szederturmix: 30 dkg szeder, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál gyümölcscukor, 5 dl rizstej, 1 mokkáskanál citromlé, 1 mokkáskanál vanília. A hozzávalókat turmixgépben 1-2 perc alatt összemixeljük.

Szederjoghurt házilag: 1/2 l natúr joghurt, 15 dkg friss szeder, 1-2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál zabpehely, fahéj ízlés szerint. A hozzávalókat egy kézimixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk, majd fogyasztás előtt hűtjük.


További cikkeink a témában