Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos, hogy egyél tésztát

Ezért fontos, hogy egyél tésztát

egészségtészta
0

Írta:

A tészta kiemelt szerepet játszik a sportolók étrendjében, mivel gyorsan felszívódó szénhidrátforrást biztosít, segít a regenerációban és változatosan készíthető.

A szervezet energiaszükséglete korcsoportonként, nemenként és fizikai aktivitás fajtájától függően széles határok között változik. Legfontosabb energiaforrásaink a szénhidrátok, mivel bár a szervezet energiatartalékainak kis része raktározódik szénhidrát formájában, naponta minimálisan 300 g szénhidrátra van szükség ahhoz, hogy a raktárak feltöltődjenek. Ezért az aktív személyek akár 10-12 g szénhidrátra is szükségük van testtömeg-kilogrammonként. Az étrend kétharmadának szénhidrátból kell állnia, a hozzátett cukrok maximum 10%-ot tehetnek ki.

A tészta a szabadidő- és profi sportolók kedvenc ételei közé tartozik, hiszen olcsó, gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető és rendkívül változatos. A mozgás előtt bármikor fogyasztható, nem telíti el a gyomrot, de hosszú órákra energiával látja el a szervezetet. Edzések után a szénhidrátraktárak feltöltésére is ideális. A tészta nagy keményítőtartalma előnyös a felszívódás szempontjából, és mivel nem lebontott olyan gyorsan, mint a cukrok, biztosítja a folyamatos energiaszintet.


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.