A tészta kiemelt szerepet játszik a sportolók étrendjében, mivel gyorsan felszívódó szénhidrátforrást biztosít, segít a regenerációban és változatosan készíthető.
A szervezet energiaszükséglete korcsoportonként, nemenként és fizikai aktivitás fajtájától függően széles határok között változik. Legfontosabb energiaforrásaink a szénhidrátok, mivel bár a szervezet energiatartalékainak kis része raktározódik szénhidrát formájában, naponta minimálisan 300 g szénhidrátra van szükség ahhoz, hogy a raktárak feltöltődjenek. Ezért az aktív személyek akár 10-12 g szénhidrátra is szükségük van testtömeg-kilogrammonként. Az étrend kétharmadának szénhidrátból kell állnia, a hozzátett cukrok maximum 10%-ot tehetnek ki.
A tészta a szabadidő- és profi sportolók kedvenc ételei közé tartozik, hiszen olcsó, gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető és rendkívül változatos. A mozgás előtt bármikor fogyasztható, nem telíti el a gyomrot, de hosszú órákra energiával látja el a szervezetet. Edzések után a szénhidrátraktárak feltöltésére is ideális. A tészta nagy keményítőtartalma előnyös a felszívódás szempontjából, és mivel nem lebontott olyan gyorsan, mint a cukrok, biztosítja a folyamatos energiaszintet.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |