A vízitorma, mint népszerű vízinövény, számos egészségügyi jótékony hatással bír, ezáltal vált a népi gyógyászat közkedvelt alapanyagává.
A vízitorma egy csípős és édeskés ízű növény, amely akár 60 centiméter magasra is megnő. Leginkább tiszta, hideg, lassan folyó vizekben él , ahol puha, zöld levelei szőnyegként borítják a víz felszínét. Gyökerei olyan anyagot választanak ki, amely védelmet nyújt a víz rothadásával és algásodásával szemben.
A népi gyógyászat gyorsan felfedezte, hogy a vízitorma kiváló emésztést segítő szer lehet, és vízhajtó hatása miatt is népszerűvé vált. Nyilvánvalóvá vált továbbá, hogy számos más jótékony tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt manapság egyre elterjedtebbé válik.
A vízitorma gazdag A-, C-, D-vitaminban , valamint vasban és jód is található benne. Ezen kívül erőteljes antioxidáns hatással bír, és klorofillban is gazdag. A fogyasztása elősegíti a vérképzést, erősíti a gyomorműködést, csökkenti a vérnyomást, és fájdalomcsillapító hatása is van. Megfázás és hörghurut esetén , valamint tavaszi salaktalanításra különösen hasznos a friss vízitormalé.
A vízitorma csípős vegyületeinek köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését, miközben rostjai salaktalanítják az emésztőrendszert. Elősegíti az epetermelést, így segíti a zsírok feldolgozását, ami fokozza az anyagcserét és így elősegítheti a fogyást. Ha csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett használod, egy hónap alatt akár négy-öt kilót is leadhatsz.
A friss hajtásai és levelei különösen hasznosak; felhasználhatók kenyeres feltétként, ízesítheted velük a túrót, salátát vagy zöldségeket, emellett szószokhoz és tésztákhoz is jól passzolnak. Levesekbe átfőzve is beleszórhatod, de a belőle készült gyógytea és smoothie-k alapanyagaként is népszerű.
A vízitornát néha kerti zsázsának is nevezik, de ha boltban vagy bioüzletben e néven találkozol vele, tudnod kell, hogy miről van szó.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |