Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez teszi a kelbimbó az egészségeddel

Ez teszi a kelbimbó az egészségeddel

egészségkelbimbó
0

Írta:

A kelbimbó számos egészségügyi előnnyel bír, köztük rákmegelőző hatással, koleszterinszint-csökkentéssel és gazdag tápanyagtartalommal.

A kelbimbó az egyik legjobb rákellenes étel. A kutatások kimutatták, hogy a kelbimbó különleges kombinációjának köszönhetően olyan rákmegelőző összetevőkkel van felvértezve, mint a sinigrin, amely megakadályozza a rákos sejtek kialakulását.

Csökkenti a koleszterinszintet. Párold a kelbimbót, ahelyett, hogy megfőznéd, és több legyet ütsz egy csapásra: ugyanis így az ízletes zöldség koleszterinszint-csökkentő hatásában is részesülsz. Párolt formájában a kelbimbó lebontja a gyomorsavat, így alacsonyabb koleszterinszintet eredményez a szervezetben.

Remek fehérjeforrás. Bár a kelbimbó nem rendelkezik az összes alapvető fehérjével, amit a hús tartalmaz, rendkívül gazdag proteinben és remekül helyettesítheti a zsíros húsokat, nemcsak vegetáriánusok számára.

Alacsony kalóriatartalmú, mégis gyorsan laktat. A kelbimbó alacsony zsír-, kalória-, valamint magas rosttartalommal bír. Már egy adag belőle rendkívül laktat, de egyáltalán nem hizlal, hiszen 100 gramm kelbimbó csupán 36 kalóriát tartalmaz.

Valóságos vitaminbomba. Tele van C-, K- és E-vitaminnal, amelyek erősítik az immunrendszert, megelőzik a csontritkulást és hozzájárulnak az egészséges bőr fenntartásához. A kis gömböcskék ásványi anyagokban sem szenvednek hiányt: kálium, vas, kalcium és magnézium is megtalálható bennük.

A kelbimbó elkészítése egyszerű, mindössze 15 perc szükséges hozzá. Fél kiló kelbimbót vegyél, hámozd le róla a sérült leveleket, vágd le az aljáról a keményebb részeket, majd mosd meg alaposan. Forralj fel kb. fél liternyi sózott vizet, amely éppen fedje el a kelbimbót. 6-8 perc szükséges az elkészítéséhez. A kész kelbimbót forgasd meg vajban, sózd-borsozd ízlés szerint, és már fogyaszthatod is hidegen vagy melegen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X