Főoldal > EGÉSZSÉG > A zöldségek és gyümölcsök hiányának súlyos következményei

A zöldségek és gyümölcsök hiányának súlyos következményei

gyümölcshiányzöldség
0

Írta:

Köztudott, hogy a gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Miért fosztanád meg magad tőlük?

Egy teszt szerint az amerikaiak csupán 11 százaléka fogyaszt elegendő mennyiséget ezekből a csodaételekből. Szakértők javasolják, hogy naponta háromszor érdemes zöldséget és kétszer gyümölcsöt fogyasztanunk az egészség javítása érdekében.

Emésztési problémák kialakulása

A zöldségek és gyümölcsök hiányával megnőhet a gyomorsavad, megnövelheted a székrekedés és az aranyér kialakulásának esélyét. Miért? A bennük található cellulóz segít a széklet nagyságának és állagának optimalizálásában, míg a magas rosttartalmuk fontos szerepet játszik a székrekedés megelőzésében. Ha el akarod kerülni a kellemetlen perceket a mosdóban, érdemes minél többet fogyasztanod belőlük!

A rák kockázatának növekedése

Az Amerikai Endokrinológiai Központ véleménye szerint egyetlen élelmiszer sem jelent hatékony megoldást a rák ellen. Ugyanakkor a növényi alapú étrendek, amelyek gazdagok gyümölcsökben és zöldségekben, enyhíthetik a daganatos betegségek kockázatát. A növényi élelmiszerekben található vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a védekezésben.

Felesleges kilók felszedése

Ha a zöldségek és gyümölcsök helyett magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket választasz, annak következményeként pluszkilók jöhetnek! Kutatások igazolják, hogy a növényi alapú ételeknél nem kell aggódnod a súlygyarapodás miatt, hiszen alacsony kalóriatartalmúak és magas rosttartalommal rendelkeznek.

Diabéteszre való hajlam növekedése

Az előző pontban említett súlyfelesleg összefüggésben állhat a cukorbetegség kialakulásával is, holott a gyümölcsök és zöldségek nagyszerű ellenszerei a 2-es típusú diabétesznek! Például a nektarin, őszibarack, áfonya, eper, cseresznye, narancs, körte, kiwi és alma alacsony glikémiás indextel rendelkezik, holott édes ízük miatt sokan ódzkodnak tőlük.

Depresszióval kapcsolatos kockázatok

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy közvetlen összefüggés van a depresszió és az egészséges étkezés között. Egy spanyol professzor állítása szerint, minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kevesebb mentális problémával nézünk szembe. Ez a csodaételekben található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető!

Összegzésül, ha szeretnéd megóvni magadat a fent említett egészségügyi problémáktól, ne feledd, hogy a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása elengedhetetlen az egészséges életmódhoz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X