Számos készétel alapja, mégis megosztó. A Harvard arra jutott, ez az étel a legkomplexebb fehérjeforrásunk.
A tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer: egy közepes méretű tojás 6–7 gramm kiváló minőségű fehérjét, rengeteg vitamint (A-, D-, B12-, E- és K-vitamint), valamint ásványi anyagokat (például vasat, cinket, szelént) tartalmaz. Mindemellett ott van benne a kolin, ami az agyműködést, memóriát és idegrendszert támogatja.
Tojásfehérje szerepe a diétában a kutatók szerint
A tojásfehérje olyan ideális összetételű aminosavakat tartalmaz, amelyet az emberi szervezet szinte tökéletesen képes hasznosítani. A sportolók és diétázók is gyakran választják, mert hosszan eltelít, miközben alacsony kalóriatartalmú, abban az esetben pedig pláne, ha főzve vagy buggyantva fogyasztjuk.
Korábban a szakemberek legfeljebb heti 2-3 tojást javasoltak ajánlott mennyiségként. Ma már napi 1 tojás is belefér az egészséges táplálkozásba, csak az nem mindegy, hogy készítjük el. Mindennap sütve, szalonnával, nem a legszerencsésebb, de salátába, főve vagy buggyasztva kifejezetten jót teszünk önmagunkért és az egészségünkért.
Összegzés
- Ami a szív- és érrendszeri egészséget illeti, egy tojás naponta általában biztonságos a legtöbb embernek.
- Cukorbetegek vagy szívbetegségben szenvedők esetében azonban célszerű korlátozni a tojássárgája fogyasztást.
- A tojás tápanyagokban gazdag, ha módjával fogyasztjuk, egészséges étrendet támogathat.

