Az, hogy nem túl jó, ha zsírosat eszünk, mindannyiunk számára közismert tény, hiszen sok egé
Az, hogy nem túl jó, ha zsírosat eszünk, mindannyiunk számára közismert tény, hiszen sok egészségügyi problémát kockáztatunk, így az elhízást, a cukorbajt vagy épp a szív- és érrendszeri betegségeket. De hogy a zsír képes fel is falni a D-vitamint, az már kevésbé ismert tény. Pedig úgy tűnik, hogy ezzel is számolnunk kell, ami persze újabb problémákat okozhat számunkra.
Veszélyben az elhízottak
A brit University College London munkatársai vizsgálatuk során összesen 42 ezer ember genetikai adatait elemezték 21 korábbi tanulmányt tekintve át. A közelmúltban ismertetett felméréseikből kiderült, hogy a testtömegindex, ismertebb nevén a BMI minden 10%-os emelkedése 4%-kal csökkenti a szervezetben található D-vitamin mennyiségét.
A vizsgálat vezetője Eina Hypponent a vizsgálat legfőbb tanulságát abban látja, hogy “rendszeresen ellenőrizni, szükség esetén pedig kezelni kell a túlsúlyos vagy elhízott emberek szervezetének D-vitamin szintjét.” A kutatók úgy vélik, hogy a zsír azért falhatja fel a D-vitamint, mert az a zsírszövetekben raktározódik el, ám a kövér emberek “megnövekedett raktározási kapacitása” feltehetően megakadályozza, hogy a vitamin bekerüljön a vérkeringésbe.
D-vitamin-hiány tünetei
– Gyermekeknél a kidudorodó bordaporcok, a görbült karok és lábak, melyek O vagy X betűket formáznak, és kisebb terhelés esetén is gyakran törnek.
– Árulkodó jel lehet a tyúkmellkas is, amihez gerincferdülés is társulhat. Hiány esetében késik a mozgásfejlődés, így a felállás és a járás megkezdése is. A még növekvő fogak könnyen törnek, illetve szuvasak. Az ízületi szalagok lazák, az izomzat gyengébb. Serdülőkorban a járás is fájdalmassá válhat.
– Felnőtteknél a D-vitamin-hiánya a csontok állapotában érzékelhető leginkább. Elgyengül és fájdalmassá válik a gerincoszlop és a medence, valamint a lábak. Törés is könnyebben előfordul, de szívgyengeséghez, szív- és érrendszeri panaszokhoz éppúgy vezethet a D-vitamin hiánya, mint autoimmun betegséghez vagy mell-, prosztata- és vastagbélrákhoz.
– Hiányában szervezetünk a fertőzésekre is fogékonyabbá válik.
Pótolhatjuk a napfény mellett tej, vaj, hal, tojás és máj fogyasztásával, vagy táplálékkiegészítőkkel, de csak a helyes mennyiségben.
A D- vitamin túladagolás hatása
Persze, mint minden téren itt is fontos a megfelelő mennyiség bevitele, hiszen ha túl sok D-vitamint viszünk a szervezetbe, az megemeli a vér kalciumszintjét, ami az érelmeszesedés kockázatát növeli meg.
Fotó: Profimedia – Red Dot