Főoldal > DIÉTA > A vitaminfaló zsírok

A vitaminfaló zsírok

diétafogyókúratáplálkozászsírok
0

Írta: and

Az, hogy nem túl jó, ha zsírosat eszünk, mindannyiunk számára közismert tény, hiszen sok eg&eacute

Az, hogy nem túl jó, ha zsírosat eszünk, mindannyiunk számára közismert tény, hiszen sok egészségügyi problémát kockáztatunk, így az elhízást, a cukorbajt vagy épp a szív- és érrendszeri betegségeket. De hogy a zsír képes fel is falni a D-vitamint, az már kevésbé ismert tény. Pedig úgy tűnik, hogy ezzel is számolnunk kell, ami persze újabb problémákat okozhat számunkra.

Veszélyben az elhízottak 

A brit University College London munkatársai vizsgálatuk során összesen 42 ezer ember genetikai adatait elemezték 21 korábbi tanulmányt tekintve át. A közelmúltban ismertetett felméréseikből kiderült, hogy a testtömegindex, ismertebb nevén a BMI minden 10%-os emelkedése 4%-kal csökkenti a szervezetben található D-vitamin mennyiségét.

A vizsgálat vezetője Eina Hypponent a vizsgálat legfőbb tanulságát abban látja, hogy “rendszeresen ellenőrizni, szükség esetén pedig kezelni kell a túlsúlyos vagy elhízott emberek szervezetének D-vitamin szintjét.” A kutatók úgy vélik, hogy a zsír azért falhatja fel a D-vitamint, mert az a zsírszövetekben raktározódik el, ám a kövér emberek “megnövekedett raktározási kapacitása” feltehetően megakadályozza, hogy a vitamin bekerüljön a vérkeringésbe.

D-vitamin-hiány tünetei

– Gyermekeknél a kidudorodó bordaporcok, a görbült karok és lábak, melyek O vagy X betűket formáznak, és kisebb terhelés esetén is gyakran törnek.

– Árulkodó jel lehet a tyúkmellkas is, amihez gerincferdülés is társulhat. Hiány esetében késik a mozgásfejlődés, így a felállás és a járás megkezdése is. A még növekvő fogak könnyen törnek, illetve szuvasak. Az ízületi szalagok lazák, az izomzat gyengébb. Serdülőkorban a járás is fájdalmassá válhat.

zsir2.jpg ()– Felnőtteknél a D-vitamin-hiánya a csontok állapotában érzékelhető leginkább. Elgyengül és fájdalmassá válik a gerincoszlop és a medence, valamint a lábak. Törés is könnyebben előfordul, de szívgyengeséghez, szív- és érrendszeri panaszokhoz éppúgy vezethet a D-vitamin hiánya, mint autoimmun betegséghez vagy mell-, prosztata- és vastagbélrákhoz.

– Hiányában szervezetünk a fertőzésekre is fogékonyabbá válik.

Pótolhatjuk a napfény mellett tej, vaj, hal, tojás és máj fogyasztásával, vagy táplálékkiegészítőkkel, de csak a helyes mennyiségben.

A D- vitamin túladagolás hatása

Persze, mint minden téren itt is fontos a megfelelő mennyiség bevitele, hiszen ha túl sok D-vitamint viszünk a szervezetbe, az megemeli a vér kalciumszintjét, ami az érelmeszesedés kockázatát növeli meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X