A bio üzemekben előállított teljes tej jóval több olyan zsírsavat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, mint a hagyományos tej – számol be kutatók eredményéről a New York Times.
A szakemberek újabb bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a biotermékek fogyasztása számtalan előnnyel jár a hagyományos megfelelőikkel szemben. A teljes biotej egyértelműen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát – mutatott rá a tanulmány.
Bár minden tej egészséges, a bio üzemben előállítottak több olyan zsírsavat tartalmaznak, mint az omega-3, amiről ismert jótékony egészségügyi hatása s az is, hogy halakban és olajas magvakban található meg.
Ennek oka, hogy a biotermékekkel szemben szigorú követelményeket támasztanak: a teheneknek elegendő időt kell a legelőn tölteniük és több olyan fűfélét fogyasztanak, ami gazdag omega-3-ban. Ezzel szemben a hagyományos tejet adó állatokat kukoricával etetik, ami viszont omega-6-ban gazdag, ami leginkább a chipsekben található meg.
A kutatók 384 minta vizsgálata alapján megállapították, hogy a bio tejekben 62 százalékkal több omega-3, és 25%-kal kevesebb omega-6 zsírsav található hagyományos párjához viszonyítva.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Fotó: Profimedia – Red Dot