A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, többek között ezért sem szabad félvállról venni!
Kétféle koleszterin létezik, az úgynevezett jó, a HDL, és a rossz, az LDL koleszterin. Az LDL-t elősegíti, hogy a szövetekből a vérkeringésbe kerüljön a koleszterin, a jó ezzel szemben eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik.
A magas koleszterinszint legfőbb oka az elhízás, ami kialakulhat az egészségtelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól is. Ilyenkor lelassul a koleszterin-anyagcsere és magas lesz a vérben mért szintje. A probléma kialakulásában mindemellett a stressznek és az öregedésnek is óriási szerepe van.
Tudtad? Felnőtteknél a 240 mg/dl vagy az annál magasabb érték számít magasnak. A rossz – LDL – koleszterin szintjének alacsonyabbnak kell lennie 100 mg/dl-nél, a HDL szintje pedig 40 mg/dl fölött megfelelő.
Mit tegyünk, ha magas a koleszterinszintünk?
1. Változtassunk az életmódunkon!
A rendszeres testmozgás erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ne feledjük: három kiló súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár.
2. Figyeljünk oda, mit eszünk!
Fogyasszunk sok zöldséget (brokkoli, sárgarépa) és gyümölcsöt (citrusfélék), teljes kiőrlésű gabonaféléket. Ezek rosttartalma megköti a zsíradékot és nem engedi felszívódni. Mindemellett javasolt a húsfogyasztás csökkentése is, figyeljünk a sajtokban, sovány húsokban, szalámikban, virslikben és édességekben található rejtett zsiradékokra is!
3. Részesítsük előnyben az omega-3 zsírsavakat!
Az omega-3 zsírsavak rendkívül hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Főleg a különféle halakban található, ezért fontos, hogy a halételek fontos szerephez jussanak az étrendükben.
- lazac
- szardínia
- tonhal
- hering
- pisztráng
- makréla
Tudtad? A vizsgálatok szerint a vér összkoleszterin-mennyiségének 10%-kal történő csökkenése a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét a felére képes redukálni.
4. Szójafehérje, az igazi jolly joker
Kutatások bizonyítják, hogy a szójafehérje pozitívan hat a koleszterinszintre. Ehhez elegendő már napi 25 gramm fogyasztása, amit megtalálunk 180 gramm tofuban vagy fél liter szójatejben.
5. Zabpehely reggelire? Naná!
A zabpehelynek nagyon magas a rosttartalma, melynek köszönhetően jótékonyan hat a koleszterinszintre. Továbbá a benne található béta-glükánnak is hasonlóan pozitív hatása van.
(címlap fotó: 123rf)