Gyakran halljuk, hogy táplálkozzunk színesen, hogy minden vitamint megkapjon a szervezetünk – igen ám, de a fehér ételekről sem szabad megfeledkezni! Itt van rögtön a karfiol!
Pizza, gnocchi, tócsni, hamis rizs, vega „fűszeres szárny”, vega curry – csak néhány étel, amely elkészíthető a sokoldalú karfiolból, amelyet sokrétű felhasználhatósága miatt tényleg kár lenne csak párolt köretként vagy levesben enned. Tápanyagtartalma miatt pedig tényleg érdemes gyakrabban fogyasztanod! 100 gramm karfiol csupán 25 kalória, 5 g szénhidrátot tartalmaz, és természetesen 0 g zsírt. 30 mg nátrium, 2 g rost található benne, és az ajánlott kálium 8%-a, a kalcium 2%-a, és a vas 2%-a.
Miért olyan egészséges?
Ugyan egyszerű, fehér színe van, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, melynek egészségügyi előnyei is vannak. Segít csökkenteni a gyulladások kockázatát antioxidáns-tartalmának köszönhetően, és véd az oxidatív stressztől. Ahogy más keresztes virágú növények, a karfiol is segíthet csökkenteni több krónikus betegség kockázatát.
A benne található szulforafántot a vérnyomás csökkentésével is összekapcsolták már a kutatások, és a szív egészségét is segít védeni. A karfiol K-vitaminban gazdag, amely szükséges a csontok egészségéhez, és a megfelelő véralvadáshoz is. A karfiolt alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma miatt a diétázok is bátran fogyaszthatják, és mivel vízben gazdag, a hidratáltságot is elősegíti.
Hogy érdemes elkészítened?
A legtöbb elkészítési mód segít megőrizni a karfiol tápanyagtartalmát, a forralást kivéve. A legjobb, ha sütve készíted el, még akkor is, ha főzve egy kicsit ízesebb.
(VIA)
Fotó: Getty Images