Ugyan nagyon extrém étkezési mód, mégis egészen sokan választják a nyers étrendet. De tényleg egészséges?
Mit jelent?
A nyers étrend egészen pontosan annyit tesz, mint amennyit a neve elárul: minden, amit fogyasztunk, feldolgozás és főzés nélkül kerül elénk a tányérra. Egészen pontosan addig mondható egy étel nyersnek, ha nem lépi túl a belső hőmérséklete a 40-48 fokos szintet.
Miért jó?
A nyers diéta mellett sokszor azt szokták felhozni, mint előny, hogy a feldolgozás és hőkezelés során értékes tápanyagokat veszít a legtöbb alapanyag és élelmiszer. Ezzel szemben, ha nyersen esszük őket, több vitaminhoz jutunk hozzá.
Mire kell figyelni?
Egyrészt a megfelelő folyadékbevitel itt is (mint minden étrend esetében) nagyon fontos, ezen felül pedig arra is kiemelten figyelni kell, hogy a nyers hús és nyers hal fogyasztása ne okozzon ételmérgezést.
Mit lehet enni?
- Nyers gyümölcsök, zöldségek
- Feldolgozatlan dió és magvak
- Dió származású tej
- Nyers dió származású vaj
- Csíráztatott/áztatott hüvelyesek és szemek
- Szárított gyümölcsök és húsok
- Hidegen sajtolt olíva- és kókuszolaj
- Fermentált ételek, mint a kimchi és a savanyú káposzta
Mit nem lehet enni?
- Főtt gyümölcsök, zöldségek, húsok és gabonafélék
- Finomított cukrok és liszt
- Kávé és tea
- Alkohol
- Pörkölt dió és magvak
- Finomított olaj
- Pasztőrözött gyümölcslevek és tejtermékek