A víz a legfontosabb és legjobb hidratáló ital, a Harvard egyetem kutatói szerint akad két másik is, mely hasonlóan egészséges lehet.
A Harvard Egyetem közegészségügyi részlegének Nutrin Source kutatócsoportja szerint a víz a tökéletes ital, hiszen nincs benne kalória, hűt, hidratálja az ízületeket és a szöveteket, valamint segíti a bőr egészségét és az emésztést.
A kutatás szerint van még két ital, amelyek hasonlóan egészségesek:
a kávé és a tea.
A fekete, cukormentes kávé például segíthet csökkenteni a demencia kockázatát és erősíti az immunrendszert. Gazdag természetes polifenolokban, amelyek kapcsolatba hozhatók a rákmegelőzéssel, a magas vérnyomás csökkentésével és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mérséklésével. A szakértők napi 4-5 csészénél több kávét ugyanakkor nem ajánlanak.
A tea szintén tele van polifenolokkal. A kutatások szerint napi 2-3 csésze tea fogyasztása csökkenti a korai halálozás, a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A zöld tea különösen gazdag epigallokatekin-3-gallátban, míg a fekete tea teaflavinokban. Mindkét vegyület jótékony hatású.

