Főoldal > AKTUÁLIS > Miért jojózik a legtöbb fogyókúrázó nő?

Miért jojózik a legtöbb fogyókúrázó nő?

diétafogyókúrakutatás
0

Írta:

Tízből kilenc nő elégedetlen az alakjával, ezért tízből heten fogyókúrából fogyókúrába hajszolják magukat. Ráadásul a kálvária itt nem ér véget: a diétázók több mint fele rövid időn belül visszaszedi a leadott kilókat, köszönhetően a helytelenül megválasztott fogyókúrás módszernek – derül ki a májusban készült trendriportból. Az azonnali siker reményében gyakran kezdenek szélsőséges koplalásba (28%), sokszor […]

Tízből kilenc nő elégedetlen az alakjával, ezért tízből heten fogyókúrából fogyókúrába hajszolják magukat. Ráadásul a kálvária itt nem ér véget: a diétázók több mint fele rövid időn belül visszaszedi a leadott kilókat, köszönhetően a helytelenül megválasztott fogyókúrás módszernek – derül ki a májusban készült trendriportból.

Az azonnali siker reményében gyakran kezdenek szélsőséges koplalásba (28%), sokszor egyedül akarnak megbirkózni a kúrával (51%), továbbá hajlamosak elcsábulni egy-egy késő esti falat miatt (25%). Ezek a fogyózók legtipikusabb hibái a trendriport megállapításai szerint. Idén májusban több mint 700 olyan magyar nőt kérdeztek, akinek van már tapasztalata a fogyókúrák terén. A felmérésből kiderült, hogy a sikeres fogyás után a válaszadók négyötödének nehézséget okoz a kemény munkával elért eredmény megtartása. Közel 60 százalékuknak ez végül nem is sikerül: ők a visszaeső diétázók, akik kénytelenek szembenézni a rettegett jojó-effektussal.

A hirtelen jött életmódváltás gyakran rosszul sül el, hiszen a türelmetlenek (24%) az azonnali látványos siker hiányában jellemzően felhagynak a kúrával. Sokszor azért nem indul be a fogyás, mert nem a számukra optimális étrendet választják. „Ma már léteznek olyan módszerek, amelyek lendületet adnak és az első néhány kilótól rövid idő alatt megszabadulhatunk. A sikerélmények után már könnyebb tartani a fogyókúrát. A személyre szabott módszer a siker kulcsa!” – tanácsolja Gergye Laura, fogyókúra szakértő.

jojo2.jpg ()A fogyózók 56 százaléka állítja: a sikeres diéta legfontosabb eleme, hogy este 6 óra után már ne együnk. A válaszadók 90 százaléka ugyanakkor egyszerűen nem tud nemet mondani a hívogató falatoknak. Kirívó csoport az önámítók (25%), akik rendszeres esti nassolásba kezdenek. „Érdemes ilyenkor naplót vezetni, amelyben precízen és őszintén beírjuk az elfogyasztott ételeket és azok kalóriatartalmát. Remek megoldás az esti nassolások helyett meginni egy finom fehérjeturmixot, ami remekül eltelít, nem lesz éhes a fogyókúrázó”– árul el a hasznos tippet a fogyókúra szakértő.

A válaszadók fele vonakodik segítséget kérni a diéta ideje alatt. A magányosak (51%) a nyilvános kudarctól való félelmükben egyedül próbálnak megküzdeni kilóikkal. Ők általában saját maguknak állítják össze az étrendet, ráadásul rosszul. „A siker azon is múlhat, hogy merünk-e segítséget kérni. Olyan fogyókúrát érdemes választani, ahol szakértő tanácsadással is segítik a fogyni vágyót” – vélekedik Detre Annamária pszichológus.

A fogyózók elméletben jól tudják, hogy a kúra ideje alatt is minőségi tápanyagokat kellene fogyasztani, és hogy pótolni szükséges a vitaminokat és ásványi anyagokat. Ennek ellenére közel harmaduk hajlamos ezeket mellőzve szimplán éhezni. A kitartó koplalók (28%) a kitűzött cél elérésével hamis illúzióba ringatják magukat, hiszen a siker mámorában minden második nő visszatér eredeti életviteléhez. Emiatt több plusz kilót szednek vissza, mint amennyit leadtak.

A szakértők azt tanácsolják, hogy válasszunk olyan megoldást vagy módszert, amely hosszútávon tartható, melynek során a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat és ásványi anyagokat. Ne felejtsük el, éhségérzet nélkül is lehet fogyókúrázni!

2012 májusában 1105 fő töltötte ki a online kérdőívét. 726 fő állította magáról, hogy bizonyos időközönként szokott fogyókúrázni.

Forrás: www.turbodieta.hu

A legjobb tippek emésztési problémák ellen

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X