Főoldal > AKTUÁLIS > Egymást erősíti az elhízás és a depresszió

Egymást erősíti az elhízás és a depresszió

depressziódiétaelhízásétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

A depresszió és az elhízás általában a kéz a kézben jár – jelentették be

A depresszió és az elhízás általában a kéz a kézben jár – jelentették be nemrég az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői. Beszámolójuk szerint a depressziós felnőttek 43 százaléka egyben túlsúlyos is, az antidepresszánst is szedők körében pedig ez az arány még kimagaslóbb, mintegy 55 százalékos – számol be az eredményekről a Health Day.

Mind a depresszió, mind az elhízás hatással van az élet számos területére. A túlsúly egyértelműen csökkenti az önbizalmat, ami sokszor társadalmi elszigetelődéssel és levert, rossz, stresszes hangulattal jár. Innentől pedig már csak egy lépés a depresszió kialakulása.

Ugyanakkor a szerzők szerint a kapcsolat kétirányú, hiszen a modern életmód számos szegmense okozhatja akár a depresszió, akár a túlsúly kialakulását. A mai világban a legtöbb ember ugyanis sok időt tölt tévénézéssel, számítógépezéssel vagy videojátékozással, amik olyan tevékenységek, amelyek elszigetelik a társadalomtól, a barátoktól. Ez pedig az első lépés a depresszió kialakulása felé.

Egy másik egyértelmű kapcsolat a túl sok evés, hiszen az egészségtelen étkezési szokások mind az obesitas, mind a depresszió kialakulásában szerepet játszanak és fordítva, a levert hangulat végtelen nassoláshoz, az pedig egyértelműen túlsúlyhoz vezethet.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X