Főoldal > AKTUÁLIS > 5 jótékony hatás, amit nem tudtál a sütőtökről

5 jótékony hatás, amit nem tudtál a sütőtökről

diétaétkezéssütőtöktáplálkozástökzöldség
0

Írta:

Az őszi napok egyik kedvenc csemegéje nemcsak finom, egészséges is és még, ha diétázol, akkor is bátran fogyaszthatod. Ráadásul olcsó és gyorsan elkészíthető.

 

1. Dúskál a vitaminokban

Vitamintartalmának köszönhetően a sütőtök tökéletes segítség a szervezetednek, hogy felkészüljön a téli időszakra. Gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- E-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a kalcium, a foszfor, a vas, a cink és a kálium. Magas béta-karotin tartalma adja a különleges narancssárga színét, ami az A-vitamin provitaminja, vagyis a szervezetedet ez a jó látásban is segíti. A karotin emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, és a koleszterinszint szabályozásában is szerepe van. De magas a C-vitamin-tartalma is, ennek köszönhetően a sütőtök kiváló antioxidáns forrás.

2. Tisztítja a szervezeted

Magas rosttartalommal rendelkezik, ami serkenti a bélmozgást. Tisztítókúrákhoz is alkalmazhatod a sütőtököt, a magjából készült olajjal kombinálva a legtökéletesebb, ha a szervezetedből el akarod távolítani a káros méreganyagokat. Támogatja a máj méregtelenítő funkcióját. Nem véletlenül a bébiételek egyik népszerű összetevője, ugyanis könnyen emészthetősége miatt a hozzátáplálás egyik alapételének számít.

sutotok2.jpg ()

3. Erősíti az immunrendszert

Magas vitamintartalma és antioxidáns hatása együttesen ahhoz is hozzájárul, hogy a sütőtöknek immunerősítő hatása van. Ez elengedhetetlen a szervezetednek, hogy védekezni tudjon a vírusok, baktériumok ellen. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, lassítja az érelmeszesedés folyamatát és hozzájárul az agyi keringés normál fenntartásához is.

4. Segíti a fogyást

Már a méregtelenítő hatása is kihat a súlyvesztésre, de mivel a sütőtök 90 százaléka víz, és kalóriatartalma alacsony, így fogyókúra alatt is bátran lehet falatozni belőle. Nincs más teendő vele, mint feldarabolni és a sütőbe rakni, de a bátrabbak nyersen – smoothie-ként – is próbálkozhatnak vele. Fűszerezni mindig lehet, a fahéjtól és a kardamontól még karakteresebb ízt kap.

5. Természetes vágyfokozó

A sütőtök magjában található E-vitamin serkenti a nemi vágyat, nőknél, férfiaknál egyaránt. Így hát a magját sem érdemes a kukába dobni, ráadásul a benne található delta-7 fitoszterol nevű hatóanyag – férfiak esetében – még nagyobb segítség, ugyanis fogyasztásával megelőzhető a prosztata megnagyobbodást, vagy enyhíti a már kialakult tüneteket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X